Lengyelország központi bankja hamarosan kibocsátja azt a 20 zlotys bankjegyet, amelyen Lech Kaczynski képe lesz látható - írta a Notes from Poland. Kaczynski 2005 és 2010 között Lengyelország államfője volt, amíg életét nem vesztette a lengyel kormányrepülőgép szmolenszki katasztrófájában.

A képe alatt a bankjegyen az a felirat lesz olvasható, hogy Warto być Polakiem (lengyelnek lenni érték).

A bankjegy különlegessége az lesz, hogy Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországok kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, akit az ország tényleges vezetőjének tartanak, ikertestvére Lech Katzynskinek, így a megszólalásig hasonlítanak egymásra.

A bankjegy hátoldalára a második világháborús varsói felkelésnek emléket állító múzeum képét nyomtatják, annak emlékére, hogy Lech Kaczynski támogatta az intézményt, amikor a lengyel főváros főpolgármestere volt. Emellett a gdanski hajógyár darui lesznek láthatók, amelyek arra emlékeztethetik a bankó tulajdonosait, hogy ez az üzem volt a szocialista rendszer elleni lázadás élén haladó Szolidaritás szakszervezeti mozgalom bölcsője 1981-ben, amelynek Kaczynski az egyik vezetője volt.

Kép: notesfrompoland.com

Az elmúlt évben a jegybank olyan érméket bocsátott ki, amelyek szintén Lech Kaczynski és felsége Maria képmását ábrázolták, aki szintén életét vesztette a szmolenszki katasztrófában. A tragédia 10. évfordulója volt 2020-ban. Az új bankjegyet, amelyet november 9-én hoznak forgalomba 80 ezer példányban nyomtatják. Bár fizetni is lehet majd vele, vélhetően inkább gyűjtői pénzjegy lesz.