A partoldal kilenc méter hosszú szakaszon omlott le a San Diegótól északra található, csendes-óceáni Grandview Beach (képünkön) közelében.

Az eset helyi idő szerint pénteken délután háromkor történt, a hatóságok ugyanakkor először csupán annyi közöltek, hogy a környéken épült, elsősorban a sziklafalon álló házak stabilitása szakértők szerint nincs veszélyben.

Később a helyi hatóságok megerősítették, hogy egy ember azonnal, a helyszínen meghalt, míg három másik áldozatot kórházba szállítottak, miközben az ötödik társukat még keresték. Ketten a kórházban haltak bele sérüléseikbe - írja az Index a CNN-re hivatakozva.

A városvezetés közleménye szerint egy másik strandolót is kórházba vittek, egy embert pedig a helyszínen láttak el kisebb sérülésekkel. A hatóságok elmondták, hogy az áldozatok mindegyike nagykorú volt.

 

Szombaton folytatódott a kutatás az esetleges további áldozatok után keresőkutyák bevetésével.

A térségbeli partszakaszok jelentős nyomás alatt vannak a Csendes-óceán megnövekedett vízszintje miatt. A meredélyeket több területen betonfalakkal erősítették meg, így akadályozva, hogy a tetejükön található, több millió dollár értékű házak esetleg a tengerbe zuhanjanak.

Ez egy természetesen erodálódó partszakasz - mondta a történtekről a helyi életmentők parancsnoka. Larry Giles szerint eleve az árapály és a hullámok alakítják ki és hozzák létre ezeket a partszakaszokat, ráadásul ezen a környéken homokkőből van a part, így bármikor előfordulhat ilyen, vagy hasonló eset.

Egyes strandszakaszokon éppen ezért jelzőtáblák figyelmeztetik a fürdőzőket az omlásveszélyre. Az elmúlt években több halálos áldozata és sérültje volt a hasonló természeti katasztrófáknak az Egyesült Államokban.