A friss közvélemény-kutatások szerint stabilizálódott az amerikai Republikánus Párt előnye a demokratákkal szemben az USA november 8-ai félidős kongresszusi választásai előtt – idéz több felmérést a Financial Times. A CBS News október 30-ai megkérdezése szerint a republikánusok visszaszerezték a vezetésüket bizonyos választókerületekben, amelyekben az elmúlt hetekben a kormánypárt állt jobban.

Így várhatóan megszerzik a többséget a Képviselőházban. A kutatás szerint 15 mandátummal kaphatnak többet, ám ez kevesebb lehet, ha fiatal választók viszonylag nagy számban vesznek részt a választáson. A demokraták azért vesztették el a lendületüket, mert az évtizedek óta nem látott erős infláció kiemelkedett a szavazók döntési preferenciái közül, amihez párosul, hogy a emberek tartanak a gazdasági helyzet még rosszabbá válásától.

Az infláció megfékezése érdekében a Fed a korábbinál szigorúbb monetáris politikára váltott, ami erősíti a gazdasági recesszió valószínűségét. A jegybank vezetői nem is titkolják, hogy fájdalmas következményekre, elsősorban a munkanélküliség visszatérésére számítanak.

Csak a gazdaság

Az ABC News és az Ipsos közös közvélemény-kutatása szerint szintén a gazdaság és az infláció vált a választókat érdeklő legfontosabb kérdéssé. A megkérdezettek felénél ezek háttérbe szorítják az abortusz korlátozásával járó alkotmánybírósági döntéssel szembeni érzelmeket, illetve a fegyverhasználat korlátozásának igényét. A nyári hónapokban még úgy látszott, hogy elsősorban az előbbi kérdés a szigorítást elutasító demokrata jelöltek felé tereli a választókat.

Éppen ezért sok kormánypárti politikus erre a kérdésre helyezte a hangsúlyt kampányában, ám most úgy látszik, hogy a szavazóknak csak az ötöde tartja ezt annak a legfontosabb ügynek, ami alapján eldönti, hogy melyik jelölt neve mellé teszi az X-et. A függetlenek körében még erősebb a kérdéssel szembeni közömbösség, márpedig az ingadozó választókerületekben az ő szavazatuk dönti el, hogy az ellenzék vagy a kormánypárt győz-e.

Végső erőfeszítések

Látva a felmérések eredményét a republikánusok természetesen dörzsölik a tenyerüket, hiszen a Képviselőház megszerzésével lényegében lebéníthatják a demokrata Joe Biden elnök törvényjavaslatainak elfogadását. Ezzel minden bizonnyal élni is fognak – messze vannak azok az idők, amikor a két nagy amerikai párt képes volt együttműködni a törvényhozásban.

A Biden adminisztráció pozitív üzenetekkel próbálkozik, az infláció ellen tett lépéseiről kommunikál, illetve a Kongresszusban elért sikerei, elsősorban a klímavédelmi törvény elfogadásáról, amelynek része a receptre felírt gyógyszerek árának leszorítását célzó intézkedés is. Ez a propaganda egyelőre nem látszik sikeresnek: a CBS felmérése szerint tízből kilenc szavazó szerint az ország kicsúszott a kormány ellenőrzése alól.

Hátha bejön

A kormánypárt a kampány hajrájára bedobta „csodafegyverét”, Barack Obama volt államfőt, aki két választást nyert tíz, illetve tizennégy évvel ezelőtt. Obama igyekszik elterelni a választók figyelmét a gazdasági bajokról, arról beszél, hogy az amerikai demokrácia alapjai vannak veszélyben azzal, hogy olyan republikánus politikusok szerezhetnek befolyást a törvényhozásban, akik az elnöki székben utóda, Donald Trump populista politikáját követik.