Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit jegybank monetáris tanácsa a kamatdöntés csütörtöki bejelentésével egy időben ismertetett negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint a brit gazdaság az idei negyedik negyedévtől recesszióba kerül, és a recesszió a jövő év egészére áthúzódik.

A kilenctagú monetáris tanács 8-1 arányban voksolt az 50 bázispontos emelésre; egy tanácstag arra szavazott, hogy az alapkamat a szigorítási ciklus eddigi ütemének megfelelően 25 bázisponttal emelkedjen.

Jó régen volt itt ekkora kamatemelés

A brit jegybank alapkamata legutóbb több mint 27 évvel ezelőtt, 1995 februárjában emelkedett egyetlen lépésben fél százalékponttal.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról.

Az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű kamatemelési hullám fő hajtóereje az ugyancsak több évtizede nem mért sebességű infláció.

Csúcson az infláció

A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a brit fogyasztói árindex (CPI) júniusban 9,4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél. Májusban 9,1 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.

A júniusi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb volt azóta, hogy az éves nagy-britanniai infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Csütörtöki pénzügypolitikai jelentésében a Bank of England közölte: új, felülvizsgált előrejelzése szerint az idei negyedik negyedévben az éves összevetésű infláció valamivel 13 százalék fölé gyorsul. A jegybank hangsúlyozza: ez 3 százalékponttal gyorsabb tizenkét havi infláció lenne az előző, májusban kiadott pénzügypolitikai jelentésben erre az időszakra valószínűsített ütemnél.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék.

Csaknem kétszereződtek az energiaárak

A monetáris tanács szerint a felfelé ható inflációs nyomás elsődleges hajtóerejét az eddig vártnál is valószínűleg gyorsabban emelkedő háztartási energiahordozó-árak adják. Ennek oka az, hogy a határidős nagybani földgázárak nagyon megugrottak a májusi pénzügypolitikai jelentés összeállítása óta, mindenekelőtt az Európába irányuló orosz földgázszállítások visszafogása és az ellátás további szűkítésének kockázata miatt - áll a brit jegybank csütörtöki elemzésében.

A 2022 végére szóló határidős földgázszállítási tranzakciók fontban számolt ára május óta csaknem a kétszeresére emelkedett.

Recessziót várnak év végére

A brit jegybank új előrejelzése szerint ebben a környezetben a háztartások adózott reáljövedelme várhatóan meredek ívben zuhan, és a brit gazdaság 2022 negyedik negyedévétől recesszióba kerül.

A pénzügypolitikai jelentés azt valószínűsíti, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 2022 negyedik negyedéve és 2023 negyedik negyedéve között minden egyes negyedévben visszaesik.

A Bank of England alapeseti prognózisa szerint a brit GDP-érték a legutóbb mért csúcs és a recesszió várható mélypontja között 2,25 százalékkal csökken - írta azt MTI.