Elvira Nabiullina a Bloomberg TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a lépésre a gyorsuló infláció megfékezése miatt van szükség.

Az áprilisi 5,5 százalék után májusban éves szinten 6,02 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Oroszországban. Legutóbb 2016 októberében haladta meg a 6 százalékot az éves bázisú infláció, akkor 6,1 százalékra rúgott, de az alapkamat akkor 10 százalékon állt.

A jegybank most azzal számol, hogy csak 2022 közepére lassul az ütem a 4 százalékos jegybanki célra - írta az MTI.

A monetáris bizottság legutóbbi, június 11-i ülésén 50 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte az alapkamatot, miután májusban is jelentősen, a vártnál nagyobb mértékben ugrottak meg a fogyasztói árak.

Az idén már harmadik alkalommal hajtott végre emelést a jegybank: márciusban 25, áprilisban pedig 50 bázisponttal vitte feljebb az alapkamatot, részben az infláció és az inflációs várakozások magas szintje miatt.

Az orosz jegybank korábban 2018 decemberében hajtott végre kamatemelést, akkor 25 bázisponttal, 7,75 százalékra vitte fel az alapkamatot az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. A kamatcsökkentési ciklus fél évvel később, 2019 júniusában kezdődött el, és tavaly júliusban fejeződött be, amikor 4,25 százalékra, történelmi mélypontra vitte le az alapkamatot a jegybank, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt megroppant gazdaságot.