Az orosz jegybank már 4 százalékkal emelte 2014-ben az alapkamatát, hogy megállítsa az orosz deviza gyengülését. A Bloomberg által megkérdezett 27 elemző többsége szerint csütörtökön újabb 0,5 százalékos emelés jöhet, amellyel az alapkamat elérheti a 10 százalékot. A Danske Bank elemzője szerint ennél nagyobb emelés káros lenne a gazdaságnak, de nem is javítana a rubel helyzetén.

Kérdéses viszont, hogy mekkora hatása lesz a jegybank döntésének. A rubel árfolyama a Bloomberg szerint idén sokkal jobban függött az olaj árának változásától, mint az alapkamattól. A hírügynökség elemzése szerint az elmúlt 12 hónapban együtt mozgott a Brent olaj hordónkénti ára és a rubelnek az amerikai dollárral szembeni árfolyama is. A Brent olaj ára 39 százalékkal csökkent, a rubel nagyjából ugyanilyen mértékben gyengült.

A rubel és az olajár közti kapcsolatot emeli ki, hogy szerdai számok szerint az orosz jegybank már 4,93 milliárd dollárt költött decemberben a nemzetközi piacokon a rubel megtámogatására, de ennek nem volt érezhető hatása. A jegybank kétnapos késleltetéssel jelenti be devizapiaci manővereit, hétfőn 400 millió dollárt adott el, de a rubel az elmúlt két és fél napban is gyengült, ahogyan a Brent is olcsóbbá vált.

Szerda délelőtt a Brent hordónkénti ára 65,80 dollár volt a határidős piacon, napi szinten 1,56 százalékot csökkent. Az euró árfolyama közben 67,26 rubelre, a dolláré 54,36 rubelre nőtt. Az euró 0,39 százalékot, a dollár 0,41 százalékot erősödött délelőtt a rubellel szemben.