Az alapkamat emelését a jegybank a cseh gazdasági fejlődéssel indokolta: gyorsan emelkednek a bérek, az utóbbi hetekben gyengült a korona és az infláció meghaladta a jegybank által célként megjelölt két százalékos szintet - írta az MTI. (Váratlan fordulat az MNB-ben - ezt a cikket olvasta?)

A jegybank döntésének nyilvánosságra hozatala után a csehországi kereskedelmi bankok többsége közölte, hogy az alapkamat emelését idővel érvényesíti saját lakáshiteleinek kamataiban is. A fogyasztási hitelek és a betétek kamatainak emelését a bankok nem tervezik.

A mai helyzet olyan, hogy már nincs okunk a döntés elhalasztására - mondta Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója az ülés utáni sajtótájékoztatón. Szerinte a jegybanki tanács a pénzügyi-gazdasági helyzetet értékelve úgy látja, hogy a várható gazdasági fejlődés számára kockázatot fog jelenteni az infláció növekedése. Inflációs nyomás külföldről is érheti a cseh gazdaságot.

Cseh piaci-pénzügyi elemzők helyesnek minősítették a jegybank döntését.

Jirí Rusnok szerint a cseh gazdaság jelenleg nincs semmiféle vészhelyzetben, s a jegybank semmi módon nem kíván beavatkozni a korona árfolyamának alakulásába.

A cseh jegybank legutóbb február elején emelte az alapkamatot, akkor is 25 bázisponttal - írta az MTI.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Zsuzsanna.