A bizottság kedden tartott ülésén a hitelköltségek szabályozására használt három kamatláb közül a legmagasabb szinten tartott rátát mérsékelte 50 bázisponttal: az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,00 százalékra vitte le. Ugyanakkor immár 16. hónapja változatlan szinten hagyta az egyhetes repokamatláb 7,50 százalékos szintjét, valamint nem módosított az egynapos jegybanki betét 7,25 százalékos kamatán sem.

A döntés megfelel a várakozásoknak, miszerint a mérséklődő infláció lehetőséget nyújt kamatcsökkentésre az alacsonyabb kamatokat szorgalmazó politikai nyomás közepette.

Májusban az éves infláció 6,58 százalékos volt, gyakorlatilag megegyezett az áprilisival. Áprilisban hároméves mélypontra lassult a pénzromlás üteme: az egy évvel korábbihoz képest 6,57 százalékkal, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,78 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Januárban még 9,58, februárban 8,78, márciusban pedig 7,46 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak éves összehasonlításban.

Március óta összesen 175 bázisponttal csökkentette a jegybank az egynapos jegybanki hitel kamatát.

Tavaly a vártnál nagyobb mértékben, 4 százalékkal növekedett Törökország gazdasága a robusztus belső keresletnek köszönhetően. A tavalyi utolsó negyedévben 5,7 százalékkal gyarapodott a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten.