A liberális miniszterelnök magasabb adókat ígért a bankoknak a tavalyi választásokon, most pedig kezdődik a megvalósítás.

Chrystia Freeland pénzügyminiszter bejelentése szerint különadót vetnek ki 5 éven át a kanadai nagybankokra, és tartósan emelik a jövedelemadó-kulcsukat is. E lépések nyomán a bankok és a biztosítótársaságok adóterhe 5 év alatt 6,1 milliárd kanadia dollárral (4,8 milliárd dollár) nőne.

A 15 százalékos különadó a kanadai bankok és biztosítók tavalyi, 1 milliárd dollár feletti adóköteles jövedelmére vetik ki, ebből a forrásból 2022 és 2027 között összesen 4,1 milliárd kanadai dollárra számít a büdzsé.

Ezzel párhuzamosan a banki jövedelemadó 15 százalékról 16,5 százalékra emelkedik a 100 millió dolláros érték felett, ez az intézkedés a kormány becslései szerint 5 év alatt mintegy 2 milliárd kanadai dollár többletbevétel jelent. Hosszabb távon a bankok valószínűleg a magasabb díjakon és más intézkedéseken keresztül áthárítják az extra költségeket a fogyasztókra - mondta John Aiken, a Barclays elemzője.

Az új adóterhek bevezetése szinte biztosra vehető, mert Justin Trudeau miniszterelnök már megszerezte a baloldali ellenzéki párt támogatását a költségvetési törvény elfogadásához.

A kabinet szerint a koronavírus-járvány idején az államilag finanszírozott támogatási programok segítettek a pénzügyi szektornak abban, hogy gyorsabban talpra álljon, mint a gazdaság más részei, és most itt az ideje, hogy valamennyit visszafizessenek ebből - írta a Bloomberg.

Trudeau adóemelési tervét korábban éles kritikával illették az érintettek, akik szerint ez tőkét von el a hitelezéstől, valamint árt a befektetők Kanadáról alkotott képének. A bankvezetők viszont szerint igazságtalan, hogy az ő iparágukat emelik ki a profit miatt.

Emellett a tervek szerint két évre megtiltanák a külföldiek kanadai ingatlanvásárlását, valamint a befektetési célra vásárolt ingatlanokat is jócskán adóztatnák.