Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajna arra szólította fel Kanadát, hogy ne küldje vissza a turbinákat, amelyek jelenleg a Siemens-csoport műhelyeiben vannak a québeci Montreal közelében - írja a magyar állami hírügynökség az AFP-re hivatkozva. A Gazprom orosz gázipari konszern ezekre a munkálatokra hivatkozva csökkentette június közepén az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállításait.

Kanada a Siemens kanadai cégének határozott időre szóló, visszavonható engedélyt ad a megjavított turbinák Németországba történő visszaküldésére, ami támogatja Európa képességét arra, hogy megbízható és megfizethető energiához jusson - mondta szombaton Jonathan Wilkinson természeti erőforrásokért felelős miniszter. "A szükséges földgázellátás nélkül a német gazdaság nagyon jelentős nehézségeket szenvedne, és a németek a tél közeledtével azt kockáztatnák, hogy nem képesek otthonukat fűteni."

A kanadai miniszter egyben azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy "megosztottságot akar szítani a szövetségesek között".

A németek szerint a turbina csak ürügy volt

A német kormány már hetek óta "intenzív kapcsolatban" volt Ottawával, hogy az Oroszország elleni szankciók ellenére elérje e felszerelés visszaszállítását Európába.

Berlin nem hitte el a Gazprom érvelését a gázszállítások visszaesésére, de úgy vélte, a turbinák visszaadása megfosztaná Oroszországot attól az ürügytől, hogy meghosszabbítsa a gázszállítás leállítását, amely súlyos energiaválsággá fajulhat. (Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint az orosz fél mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentette a gázszállítást, így a kieső mennyiséget máshonnan, drágábban tudják beszerezni - a szerk.)

Ukrajna szerint nem kellene engedni a zsarolásnak

Ukrajna úgy vélte, hogy az ukrán vezetékek elegendő gázt tudnak szállítani Németországba ahhoz, hogy ellensúlyozzák az orosz szállítások csökkenését - írta az MTI. Nem szabad engednünk a Kreml zsarolásának - érvelt csütörtökön Szerhij Makogon, az ukrán gázvezeték-üzemeltető (OHTSZU) vállalat vezetője.

Kanada új szankciókat vezet be Oroszországgal szemben

Kanada szombaton ugyanakkor bejelentette, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankcióit az ipari termékekre is ki kívánja terjeszteni.

Az új szankciók a szárazföldi és csővezetékes szállításra, valamint a fémek és közlekedési, számítógépes, elektronikus és elektromos berendezések, valamint gépek gyártására vonatkoznak majd - mondta Mélanie Joly kanadai külügyminiszter.