Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vasárnap további fegyverek és felszerelések szállításáról beszélt kijevi látogatásán - írta a Reuters. A katonai segítségnyújtás keretében drónkamerákat, műholdfelvételeket, kézifegyvereket, lőszert és egyéb támogatást juttatnak Ukrajnának, köztük az aknamentesítési feladatok finanszírozását.

Továbbá új szankciókat terjesztünk elő negyven orosz magánszemély és öt szervezet ellen, oligarchák és hatalomhoz közeli, védelmi iparban dolgozók ellen, akik bűnrészesek Putyin háborújában - mondta a kanadiai kormányfő miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Kanada újra megnyitja nagykövetségét az ukrán fővárosban. Emellett 25 millió dollárt biztosít az ENSZ világélelmezési programjának, és jövőre eltörlik a Kanadába irányuló ukrán áruk kereskedelmi vámjait.

Trudeau ellátogatott a Kijev melletti Irpiny városába is, ahol heves harcok dúltak mielőtt az oroszok március végén kivonultak. Az észak-amerikai ország korábban már katonai felszerelésekkel és kölcsönnel is támogatta az  oroszok által megtámadott Ukrajnát.