Magyarország elhatározta, hogy felsorakozik Oroszország mellett az Egyesült Államok ellen. A nyugati szövetség tagjai összeütközésbe kerültek egymással az ügyben, hogy kitartsanak-e Barack Obama amerikai elnök és az amerikai kongresszus mellett az Oroszország ellen folytatott háborújukban. Ezt ugyan "új hidegháborúnak" nevezik, ám valójában Ukrajnán belül, közvetlenül az orosz határ mellett nagyon is forró háború zajlik.

Ezekkel a mondatokkal indítja elemzését Eric Zuesse történész a globalresearch.ca internetes portálon, amely a Centre for Research on Globalization nevű nonprofit civil szervezet birtokában van. A szervezet a úgy határozza meg önmagát, mint amely a média félretájékoztatásával szemben a "ki nem mondott igazság" megfogalmazására vállalkozik.

Atomfegyverek

Ennek jegyében a cikk szerzője azzal az állítással indítja írását, miszerint idén meglepő előrehaladást ért el az USA annak a tervének a megvalósításában, hogy Oroszország ellen irányuló nukleáris fegyvereket telepítsen Ukrajnába. A korábban semleges ország immáron hivatalosan is oroszellenes. Zuesse úgy látja, hogy az amerikai titkosszolgálat, a CIA és amerikai zsoldosok távolították el a hatalomból Viktor Janukovics ukrán államfőt február végén.

Janukovics megválasztása idején a szavazatok 90 százalékát kapta azokon a délkelet-ukrajnai területeken, amelyeken a polgárháború kirobbant. Nem csoda, hogy a helyiek elutasítják az "Obama-rezsimet". Az új kijevi hatalom most a helyi lakosság eltávolításával próbálkozik. Az EU-n belül azonban számos ország csak egy újabb hidegháborút lát, amely egyre forróbbá válik.

Magyarok

A German Economic News karácsonykor megjelent cikke szerint Magyarország nem fog részt venni az Oroszország elleni hidegháborúban - idézi az írást Zuesse. Orbán Viktor magyar miniszterelnök távolságot tart az EU-tól és azzal vádolja az USA-t, hogy új hidegháborúra bujtogat más országokat Oroszország ellen, ám Magyarország nem fog ebben részt venni.

A német forrás cikke utal egy korábbi írásra, amely arról szól, hogy Oroszország után immáron Magyarország is az amerikaiak célkeresztjébe került. Az USA korrupciós vádakra hivatkozva vezető magyar kormánytisztviselőktől és üzletemberektől tagadja meg a vízumot.

Amerikaiak

Ami azt illeti az Egyesült Államok kormánya is nagyon korrupt - folytatja fejtegetését Eric Zuesse. A más országok tisztviselői ellen megfogalmazott korrupciós vádak csak ürügyül szolgálnak arra, hogy ezek elitjét hozzáláncolják az amerikai arisztokráciához. A cél az, hogy országukat az USA hűbéresévé tegyék. Eközben egy Gallup-felmérés az mutatja, hogy az amerikaiak nagy többsége korruptnak tartja saját országa vezetését. Arra a kérdésre, hogy "Kiterjedt-e a korrupció az USA kormányában?" a megkérdezettek 73 százaléka válaszolt igennel.

A globalresearch.ca szerzője ezután idézi a Reuters megfogalmazását, amely szerint Orbán Viktor egyre inkább autoritáriánus hatalmat épít ki és meleg kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A brit hírügynökség ugyanakkor nem tekinti "egyre inkább autoritáriánus" fellépésnek az amerikai belbiztonsági hivatal (NSA) kiterjedt szaglászását mások körül, a helyi rendőri erők militarizálását, az Irak, Szíria és Líbia elleni támadásokat, azaz az olyan országok elleni fellépést, amelyek soha sem fenyegették az Egyesült Államokat.

Magyarország azonban hirtelen autoritáriánus lett, amely túl korrupt ahhoz, hogy üzletelni lehessen vele. Az amerikaiak most valahogy nem emlegetik azokat a időket, amikor a magyarok igyekeztek megfelelni az amerikai arisztokrácia igényeinek.

Átvernek

Miközben az amerikaiak több mint kétharmada ellenzi, hogy a washingtoni kormány fegyvereket adjon el Ukrajnának, a képviselőházi politikusok 98 százaléka támogatja ezt a szándékot. Sőt, nem csupán ezzel ért egyet, hanem azzal is, hogy adományként juttassák el a fegyvereket az ukránoknak, azaz az amerikai adófizetők állják a cechet. Amikor a szenátus is a javaslat mellé áll és az elnök aláírja az erről szóló törvényt fel lehet tenni a kérdést, vajon mennyire hamis az amerikai demokrácia? - véli Zuesse.

Az amerikai arisztokrácia, amely túlnyomó részben finanszírozza az összes amerikai választást, még az ilyen súlyos kérdésekben is kezében tartja a kormányt - változó sikerrel. Obama nem tudta meggyőzni az amerikai közvéleményt arról, hogy inváziót kell indítani Oroszország ellen, szemben elődjével, George W. Bushsal, aki átverte az embereket azzal, hogy meg kell szállni Irakot - hoz sajátos összehasonlítást cikke végén a történész szerző.

Oroszország körbevétele amerikai nukleáris fegyverekkel nem a demokrácia védelmét szolgálja, hanem az imént bemutatott hamis demokrácia működéséből fakad. Zuesse konklúziója szerint az amerikai emberek most már legalább tudhatják, hogy átverés áldozatai, így megelőzhetik, hogy belerángassák őket valamilyen veszélyes kalandba.