A World Health Organization 2020  novemberében közreadott statisztikája szerint 2019-ben 869 770 ember betegedett meg kanyaróban, amely közismert és az egyik legragályosabb betegség. Ez 1996 óta a legmagasabb előfordulási gyakoriság, az esetek számának növekedése a világ minden régiójában észlelhető. Bár a mostani pandémia miatt az emberek nem utazgatnak, de aki mégis, az hurcolhatja a betegséget, tehát a kanyaró szempontjából sincs biztonságos terület - írja az Orvostovábbképző Szemle.

Az amerikai járványügy szerint 2019-ben az Egyesült Államokban 1282 kanyarós eset fordult elő, ami mintegy négyszerese az előző évinek és egyben az 1992 óta észlelt legtöbb évenkénti megbetegedés. A probléma forrására is rámutat, hogy a a fertőzöttek 89 százaléka vagy nem volt beoltva vagy vakcinációs helyzete nem volt ismert. Idén ugyan az Egyesült Államokban kevesebb volt a megbetegedés, ez részben pont a koronavírus-járványnak köszönhető, ugyanis a szülők nem vitték közösségbe a gyerekeiket. Viszont oltatni is félnek őket a pandémiás helyzet miatt, ami később okozhat problémákat.

Míg 2010 és 2016 között világszerte csökkent a kanyaróban megbetegedettek száma, 2017-ben a WHO már az esetszámok növekedését észlelte, melynek oka az volt, hogy a védőoltásban részesültek aránya az elmúlt évtizedben stagnált. Míg a kanyaró védőoltás szükséges két dózisból az elsőt a gyermekek 84-85 százaléka megkapta, a második adagot már csak 71 százalékuk, pedig a járvány kialakulásának megakadályozásához 95 százalékos átoltottságra lenne szükség.

De a helyzet sok szempontból romlik: az amerikai adatok szerint 2016 és 2019 között az 5 hónapos gyermekek beoltottsága előbb az ajánlott kétharmadára csökkent, majd 2020 májusában már 50 százalékkal kevesebb volt. Európában is egyre gyakoribbak az oltással kivédhető betegségek, mert az elmúlt években felerősödtek az oltásellenes mozgalmak, akik így közveszélyt jelentenek.