Annak ellenére, hogy az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzött a választásokon, a párt elnöke, Janez Jansa nem fog tudni kormányt alakítani - írta az újság. A második legtöbb szavazatot szerzett, balközép irányultságú párt elnökéről, Marjan Sarecről pedig a lap szerint a kampány alatt bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a kormányfői tisztségre, ezért nehezen elképzelhető róla, hogy össze tudna fogni egy baloldali koalíciót.

Az újság szerint a jelenlegi helyzetben semmi sem lehetetlen, még az sem, hogy új választásokat kell kiírni Szlovéniában.

QP | Quality Placement

A Delo című baloldali napilap szerint az ország előtt álló legfontosabb kihívások: a belpolitikában az egészségügy reformja, a közszférával kötendő bérmegállapodás és a negatív demográfiai tendenciák megállítása, a külpolitikában pedig a Horvátországgal fennálló határvita rendezése és a szlovén érdekek képviselete az Európai Unióban.

A kommentátor szerint Szlovéniának szakmailag erős kormányra van szüksége, élén egy ilyen kormány vezetésére alkalmas miniszterelnökkel, aki nem a személyes becsvágyát, hanem az ország érdekeit helyezi előtérbe.

A Dnevnik című liberális napilap arról cikkezett, hogy a jobboldal, különösen az SDS minden bizonnyal jobb eredményre számított, míg a baloldal rosszabb szerepléstől tartott. Mindkét oldal "megállt félúton": az SDS a hatalom, a baloldal pedig a megsemmisülés felé tartva - írta a lap.

Az újság a baloldali pártokat tette felelőssé Jansa győzelméért. Úgy vélte, hogy míg a baloldal kampánya azokat a szavazókat szólította meg, akik soha nem adnák voksukat a jobboldalra, különösen nem az SDS-re, az SDS kampánya minden szavazóhoz szólt azáltal, hogy az emberek zsigeri félelmeire játszott. A Dnevnik felrótta továbbá, hogy a baloldali pártok egymástól vettek el szavazatokat, amiből az SDS húzott hasznot.

A Primorske Novice című regionális napilap szerint Jansa azért nem tud majd kormányt alakítani, mert potenciális partnerei tisztában vannak a politikus "kettős természetével". A Farkas vagy bárány című szerkesztőségi kommentár szerint Jansa valószínűleg bárányként viselkedik majd a koalíciós tárgyalásokon, de rögtön átváltozik farkassá, amint megszilárdítja hatalmát. "Az elmúlt évtizedben inkább az utóbbinak voltunk tanúi" - írta a lap.

A hétfő reggeli friss adatok szerint az SDS 24,96 százalékkal az első helyen áll, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a harmadik helyen végzett. A 4 százalékos parlamenti küszöböt további hat párt lépte át, melyek között jobb- és baloldaliak egyaránt vannak.

A csaknem végleges eredmények szerint sem az SDS, sem az LMS nem tud önállóan kormányt alakítani, mivel egyikük sem tudott elegendő szavazatot begyűjteni. A kormányalakításhoz 46 képviselőre van szükség a 90 fős parlamentben.