Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvényben számos nem egyértelmű és nem logikus megfogalmazás található - ismerteti az MTI a gyógyszerészeti kamara állásfoglalását. A szakmai szervezet úgy véli, hogy az új szlovák törvény nem szokványos és rejtett célja üzleti, a nyereség maximalizálása a gyógyszertárakban.

Az új törvény szerint az orvos felírja a hatóanyagot, de ha akarja, akkor az ajánlott gyógyszert is megjelölheti a vényen. Ha ezt nem teszi meg, akkor a gyógyszerészeknek a legolcsóbb hatékony gyógyszert kell először felajánlaniuk a betegnek. Szakértők szerint az is vitatható, mi minősíthető a legolcsóbb gyógyszernek. Állítólag komoly gondokat okozhat az is, hogy a patikus, ellentétben az orvossal, nem tudja, milyen gyógyszereket szed még a beteg, s az általa javasolt gyógyszer párosítható-e a többivel, és nem vált-e ki nem kívánt mellékhatásokat.

A gyógyszerészeti kamara azt is kifogásolja, hogy a gyógyszerek újfajta felírását nem előzte meg átfogó felvilágosító kampány, s az emberek nem tudják, mit kezdjenek vele. Az emberek több mint 95 százaléka szerintük a klasszikus gyógyszerfelírást részesíti előnyben.

Mindez a legnagyobb valószínűséggel káoszhoz fog vezetni a gyógyszerek felírásánál és vitákat eredményez a vények érvényességét illetően - olvasható a nyilatkozatban.

A gyógyszerészeti kamara szerint nem reális tényeken alapul az egészségügyi tárca azon állítása, miszerint az új módszerrel mintegy 100 millió euró takarítható meg évente.

Az egészségügyi minisztérium a gyógyszerészeti kamara bírálatát visszautasította, s alaptalannak minősítette.

Magyar kórházakban jelentkezhetnek a szlovákiai betegek

A szlovákiai egészségügyben kialakult helyzet akár oda is vezethet, hogy a határ közelében lévő magyar kórházakba jelentkeznek felvételre a szlovákiai betegek - írta a Borsod Online. A hírportálnak Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa a hétfői szlovákiai bejelentés kapcsán - amely szerint szükségállapotot hirdetnek ki 15 szlovákiai kórházban az ország egészségügyi rendszerében kialakult válsághelyzet miatt - azt mondta: ez esetben "a határ közeli kórházaknál biztosan jelentkezni fognak a szlovákiai betegek".

A szakember hozzátette: valószínűleg a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy nálunk (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket. Csiba Gábor tudomása szerint "az ellátásoknak közel azonos áruk van itt is, mint ott". Megjegyezte: azzal nemigen számol, hogy a szlovákiai betegek a saját zsebük terhére kérnének itteni ellátást - írta a boon.hu.

Szlovákia 96 kórházában a szerda esti órákban stabil volt a helyzet, s legalább a minimális sürgősségi ellátás mindenütt biztosított volt - közölte a pozsonyi egészségügyi minisztérium a kórházigazgatóktól kapott információkra hivatkozva.

A közlemény szerint az ország azon 16 kórházában, amelyekre vonatkozik a szükségállapotról hozott hétfői kormánydöntés, csak minimális szinten biztosított a sürgősségi betegellátás. A további 80 kórházban, amelyekre nem vonatkozik a szükségállapot, teljes értékű, illetve csak részlegesen korlátozott ellátást biztosítanak a rászorulóknak, mégpedig a kormány úgynevezett B-terve alapján. Ezt azt jelenti, hogy orvoshiány miatt összevontak több osztályt, esetleg egy-egy osztályt ideiglenesen nem működtetnek.