Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amennyiben Szerbia nem hangolja össze a szankciós politikáját az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciókkal, az EU felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat – idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának sajátos ultimátumát. A baloldali frakció a második legnagyobb képviselői csoport a parlamentben.

Ez egyben egy válasz is volt arra, mi a véleménye a képviselőcsoportnak arról, hogy Szerbia és Oroszország külügyminisztere, Nikola Selaković és Szergej Lavrov az ENSZ New York-i Közgyűlése alatt aláírta a két ország külügyminisztériumának a következő két évre szóló konzultációs tervét.

„Hatalmas csalódás egy olyan országtól, amely az EU-ba igyekszik” – írta a horvát Tonino Picula, a szociáldemokraták képviselője.

Morgott az USA

Nemcsak az EU képviselői, hanem az Egyesült Államok is megdöbbenéssel fogadta Szerbia és Oroszország konzultációs tervének az aláírását, s az USA magyarázatot vár Szerbiától azzal kapcsolatban, milyen dokumentumot írt alá Oroszországgal New Yorkban – ezt Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete nyilatkozta,

– Ebben a pillanatban senkinek nem lenne szabad aláírnia semmit Oroszországgal, nagyon kevesen írnak alá bármit is. Kivéve azokat, akik a háborúra mozgósítanak – közölte Hill. Ezt megelőzően New Yorkban gyümölcsöző tárgyalások folytak az Egyesült Államok és Szerbia delegációi között.

Nikola Selaković újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezt a technikai kérdést 1996 óta alkalmazzák. A szerb külügyminiszter szerint ez a terv jövőbeni lépéseket tartalmaz a Koszovóval kapcsolatos ENSZ-konzultációkra vonatkozóan, a kétoldalú kapcsolatokat érinti, azonban biztonságpolitikai kitételeket nem tartalmaz.