Az orosz államfő népszerűsége szinte töretlenül szárnyal a 2013 ukrán válság óta, ám az elmúlt hónapban érezhetően csökkent - írja a bne InelliNews régiós hírportál. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és a kormány általános népszerűsége nagyjából a Krím annektálását követő mélypontja körül ingadozik. A Levada-Center felmérésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy november 20. és 23. között készült, így nem tükrözi az orosz harci repülő 24-ei lelövése utáni hangulatot.

Vlagymir Putyin támogatottsága három százalékponttal, 85 százalékra mérséklődött októberhez képest, amivel immáron csak a Krím Oroszországhoz csatolását követő időszak átlagát hozza. Medvegyev mutatója egy százalékponttal, 61 százalékra morzsolódott le, a kormány indexe két százalékponttal, 54 százalékra, a Dumáé ugyanennyivel, 48 százalékra csökkent.

Úgy tűnik, hogy az oroszoknak kezd elegük lenni a sanyarú gazdasági körülményekből. A gazdasági helyzet nem mutat javulást, az infláció októberben nem csúszott vissza az egy számjegyű tartományba a két számjegyűből, a munkanélküliségi ráta hajszálnyival növekedve 5,5 százalékon áll. A bérek reálértéke éves összehasonlításban tovább csökkent - az idei november a 12. egymást követő hónap, amikor az oroszok fizetése kevesebbet ér a korábbinál.

Túl a mélyponton?

Ennek tükrében nem csoda, hogy nagyot zuhant azok aránya, akik szerint jó irányban haladnak a dolgok Oroszországban. A megkérdezetteknek csak 55 százaléka vélekedik így, ami hat százalékponttal marad el az egy hónappal korábbitól. Az elégedettségi mutató ezzel a Krím utáni időszak mélypontjának közelébe került.

A Kreml a viszonylag kellemetlen számokra egyelőre csak rózsaszín előrejelzésekkel tud válaszolni. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter például a napokban jelentette be, hogy a kormány már jövőre gazdasági növekedést vár. Számszerűen 0,7 százalékos pluszt jósolnak. Ez visszahozna valamit a veszteségekből: a GDP 2015. harmadik negyedévében 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szakértők egy része szerint ez volt a recesszió mélypontja.