Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapest ezentúl a saját képviselője révén ott akar lenni a brüsszeli döntések közelében, és ebben szoros együttműködésre törekszik a régiós fővárosokkal - mondta a Népszavának Jávor Benedek, a magyar főváros megerősített brüsszeli képviseletének új vezetője. Az új Európai Bizottságnak számos olyan prioritása van - például az innováció vagy a klímavédelem területén -, ahol kifejezetten a városoktól várnak cselekvést, ami aligha történhet meg források nélkül - azaz Budapest jó eséllyel kaphat közvetlen EU-s támogatásokat.

Az Európai Zöld Megállapodás számos települési szintű feladatot jelöl ki: ha a célokat a városoknak kell teljesíteniük, akkor a finanszírozás is őket illeti, adott esetben függetlenül az egyes kormányok és a bizottság közötti esetleges konfliktusoktól - mondta Jávor. Ezekben az ügyekben Budapest vezetése közösen akar föllépni a visegrádi térség fővárosaival, de a kooperáció szélesebb is lehet a regionális léptéknél: Berlin, Párizs, Bécs is jelezte, hogy érdekelt egy ilyen típusú együttműködésben.

A dugódíj bevezetése öröklött kötelezettsége a Karácsony Gergely-féle városvezetésnek, amelynek teljesítésében a kormány eddig nem mutatkozott partnernek. Budapest nyitott a megoldásra, de itt a kormány nélkül nem lehet lépni. Hasonló a helyzet a szálló por és a szmog miatt indított kötelezettségszegési eljárásra: nem a főváros, hanem a kormány az eljárás címzettje. Amit a főváros meg tud tenni - forgalomcsillapítással, zöldfelületek kialakításával - azt megteszi, de a felelősség a kormányé.