A levélben hangsúlyozták a klímavédelmi célú, közvetlen városi finanszírozási eszközök fontosságát az EU következő többéves pénzügyi keretében.

A dokumentum fő pontjai:

  • A városokat és városlakókat rendkívül súlyosan érinti a klímakrízis, de egyben határozott klímavédelmi intézkedésekkel nagyban hozzá is tudnak járulni Európa fenntarthatósági fordulatához.
  • Például a közösségi közlekedés zöldítésével, vagy az elavult lakásállomány energiahatékonysági célú szigetelésével a városok jelentsen tudják csökkenteni egész Európa károsanyag-kibocsátását.
  • A V4-főpolgármesterek által készített májusi "pozíciós papír" számba veszi azokat a csekély mértékű jogszabály-módosításokat, amelyek megteremthetik a jogi alapját az ilyen közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Ezt a pozíciós papírt mára az európai népesség csaknem 10 százalékát kitevő 29 város támogatja.
  • A főpolgármesterek arra kérik a német EU-elnökséget, hogy karolja fel ezeket a javaslatokat, és támogassa a városok fokozottabb bevonását az EU stratégiai céljainak végrehajtásába.

A levél aláírói: Matus Vallo pozsonyi főpolgármester, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Zdenek Hrib prágai főpolgármester és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester.