Az Orbán-kormány fizetné ki a BKV-nak a hármas metró kocsijait leszállító orosz cégtől követelt csaknem 7 milliárdos kötbért -  írja a Népszava.

A kabinet hivatalos megkötése állítólag csupán annyi lenne, hogy a fővárosi közlekedési cég kizárólag elektromos buszokat vásárolhatna a pénzből. A paktum végrehajtásának módszere az lenne hétmilliárdos követelést a BKV engedményezné az Innovációs és Technológiai Minisztériumra, amely ezt követően kiszállna a perből.

A kormány képviseletében eljáró tárca később szép csendben peren kívül megegyezhetne az orosz céggel a kártérítésről. A kifizetés valamilyen zöldenergia-forrás vagy a szén-dioxid-kvóta terhére történhetne. A kormány ezzel lendületet adhatna klíma- és természetvédelmi programjának, amelynek fontos része a zöld buszok beszerzése. E szerint tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatná az állam az elektromos buszok beszerzését.

A Népszava információi szerint a Metrowagonmashtól követelt 7 milliárdos kötbér átruházásáról szóló tárgyalások nem sokkal a választások után kezdődhettek az Orbán- és a Karácsony-kabinet között. A megegyezéssel a kormány jó pontokat szerezhetne az orosz-magyar diplomáciai kapcsolatokban, az orosz cég megúszná elhúzódó jogvitát, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig ez lenne a legrövidebb és a legbiztosabb út a pénz megszerzéséhez a pereskedés helyett.