Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a napokban felvetette, hogy ki kellene venni az európai alapszerződésből, hogy az EU a tagállamok egy szorosabb uniójának megteremtésére törekszik. Ezt a spanyol Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője nagyon rossz ötletnek tartja - derül ki a Népszava cikkéből.

Szerinte az EU legnagyobb ereje, hogy 27 ország képes törvényeket hozni annak érdekében, hogy közösen nézzenek szembe a kihívásokkal, amelyeket egyedül nem tudnának hatékonyan kezelni. Ilyen a klímaváltozás, vagy a zöld és a digitális átalakulás. A szorosabb unió nélkül az EU nem tudna ellensúlyt képezni a multinacionális vállalatokkal szemben, küzdeni a szervezett bűnözés és az adóelkerülés ellen, és nem tudná egységes piaccal járó kedvezményeket biztosítani a polgárainak és a vállalkozásainak.

A képviselőnő szerint az Európai Unió értékközösség is, nem csak gazdasági szervezet. Ha egy ország csatlakozni szeretne, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, amelyek nem csak gazdasági jellegűek. Negyven évet lépne vissza az unió, ha elfogadná a magyar miniszterelnök javaslatát, miszerint ezentúl a nemzeti törvényhozások delegáltjait kell küldeni az Európai Parlamentbe.

Gerolf Annemans, a radikális jobboldali Flamand Érdek nevű párt EP-képviselője úgy látja, hogy Orbán Viktor “helytálló elemzést ad az Európai Unió állapotáról, és néhány jó javaslatot fogalmaz meg”. A politikus azzal nem ért egyet, hogy Szerbiát mihamarabb fel kell venni a szervezetbe. "A következő esztendők kulcsfontosságúak lesznek az Európai Unió számára. Orbán urat objektív és erős szövetségesünknek tartom."

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.