A koronavírus-járvány, a világszerte megugró infláció rányomja bélyegét a karácsonyi ünnepekre is. Az Egyesült Államokban egy friss felmérés szerint az emberek 11,5 százaléka semmilyen ajándékot nem vásárolna az idén, ami példanélküli rekord - derül ki a CNBC cikkéből.

Nemcsak a tengerentúlon készülnek szerényebb karácsonyra az emberek: a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 15 százaléka egy fillért sem költene az idén ajándékokra.

A Deloitte megállapította, hogy a magas jövedelmű háztartások ötször annyit fognak költeni az ünnepi szezonban, mint az alacsonyabb jövedelműek. A tanácsadó cég 4315 fogyasztót kérdezett meg ünnepi vásárlási terveikről szeptember 7. és szeptember 14. között.

"Ez a két adag elég jól tükrözi a világjárvány kétféle történetét, nem igaz?" - mondta Stephen Rogers, a Deloitte fogyasztói iparági részlegének ügyvezető igazgatója. "Ami egészségügyi válságként kezdődik, az pénzügyi válsággá válik, ha az alacsonyabb jövedelműek közé tartozol" -kommentálta az adatokat, amelyek alapján nagyon sokaknak lesz "üres karácsonyuk", vagyis amikor sem az ajándékokra, sem egyéb ünnepi kiadásokra nem tudnak költeni.

"Láthatjuk, hogy 2019 és 2021 között az alacsonyabb jövedelműek majdnem feleannyit költenek, mint korábban. A magasabb jövedelmi csoport pedig majdnem a dupláját költi annak, amit két évvel ezelőtt" - magyarázta az adatokat.

Az évi 100 000 dollárnál (32,75 millió forintnál) több bevétellel bíró háztartások fejenként 2624 dollárt (860 ezer forintot) költenek majd az idei ünnepekre, ami 15 százalékkal több, mint 2020-ban - derült ki a Deloitte felméréséből. Míg az alacsonyabb jövedelműek, akik évi 50 000 dollárnál (16,375 millió forintnál) kevesebbet keresnek, háztartásonként 536 dollárt (175 500 forintot) terveznek költeni, ami 22 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi szinthez képest.

Magyarországon az emberek 28 százaléka 10-30 ezer forintot szán ajándékvásárlására az idén, 21-21 százalékuk pedig 10 ezer forintnál kevesebbet, illetve 30-50 ezer forintot - derül ki a Napi.hu és a Pulzus reprezentatív kutatásából, amely szerint a megkérdezettek 15 százaléka 50 ezer feletti büdzsével készül a karácsonyra.