Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban egyre komolyabb problémákat okoz a tojás hiánya. Már a legnagyobb üzletlánc, a portugál Biedronka boltjaiban is üresek a tojáspolcok az egész országban Amire az elemzők figyelmeztettek, igaz, csak karácsonyra várták, ténnyé vált - írta a gazeta.pl.

Ha már a Biedronkában sincs olyan árucikk, ami évtizedek óta természetesen mindig volt, akkor nagy a baj. És az elemzők szerint ez a gond tovább fokozódhat, pedig a rendszerváltás óta nem volt példa, hogy hiánycikké vált volna a tojás. A magyarázatot elsősorban az exportban kell keresni: a külpiacokon jóval többet adnak a lengyel tojásért, mint a hazain.

Ami idegesíti a vásárlókat, az jól jön a termelőknek: a külföldi átvevők 45-50 groszyt is fizetnek tojás darabjáért (30-40 forint), míg a lengyel piacon csak 37-39 zlotyt az ár, amiből a termelőknek 33 groszy jut. Mindez a legrosszabbkor, a karácsonyi ünnepek közeledtével történik.

A lengyel tojás iránti kereslet a nyugat-európai tojások fertőzöttsége miatt nőtt meg ennyire, ehhez még hozzájárult az olaszországi madárinfluenza probléma - Európában az olaszok a legjelentősebb termelők között vannak. Elemzők szerint tojás darabjának ára rövidesen eléri az egy zlotyt (73 forint).

(A nyitókép forrása:Pixabay.com)