Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország mellett Oroszországtól is kártérítést kellene kérnie Lengyelországnak a második világháborúban okozoss pusztításáért - mondta Borys Budka, a legnagyobb ellenzéki párt, a mérsékelt jobboldali Polgári Koalíció (PO) parlamenti frakcióvezetője a Notes from Poland tudósítása szerint. Pártja ezzel válaszol a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) Németországgal szembeni kártérítési követelésére.

A második világháború előtt a híres Molotov-Ribbentrop paktum megkötésével a náci Németország és a Szovjetunió felosztotta egymás között az akkori Lengyelország területét. A nácik 1939. szeptember 1-jén nyugatról, a szovjetek szeptember 17-én keletről rontottak rá az országra. 

Rettenetes bűntettek

A szovjet megszállás több tíz ezer lengyel életébe került, beleértve ebbe a Katyńi vérengzést, amelyben a szovjet belbiztonsági erők 22 ezer lengyel katonatisztet gyilkoltak meg. Ezentúl több százezer lengyelt deportáltak Szibériába. A PO ezért a következő parlamenti ülésszakon be fog terjeszteni egy törvényt, amely a Szovjetunió jogutódjától, Oroszországtól követel kártérítést a szovjet bűncselekményekért.

Az ügy előzménye, hogy a PiS parlamenti képviselői szeptember 1-jén előálltak egy 1,3 ezer milliárd dolláros kártérítési igénnyel, amivel szerintük Németország még tartozik Lengyelországnak kártérítésként. A német álláspont az, hogy az 1950-es évek elején rendezték a cechet.

Oroszország varsói nagykövete annyit reagált a PO kezdeményezésére, hogy Lengyelország tartozik országának azért, hogy felszabadította a náci megszállás alól, ami sok katona életébe került.