Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A sajtóban sokszor "a Cég, vagy Monarchia Rt." néven futó brit királyi család 28 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, és évente több százmillió fontot pumpálnak az Egyesült Királyság gazdaságába - írja a Forbes magyar internetes portálja. A hétvégi interjúban, amelyben Meghan Markle és Harry herceg kitálalt arról, miért kezdtek saját életet a királyi családon kívül, Harry azt mondta, a családban állandó a rettegés attól, hogy milyen a viszonyuk a sajtóval.

Meghan Markle is úgy fogalmazott, a családnak van egy "láthatatlan szerződése" a bulvárlapokkal, amelyekkel a viszonyuk hol szimbiotikus, hol teljesen békés és támogató, hol pedig kifejezetten rossz. Ebből az ellentmondásos kapcsolatból természetesen sokat profitálnak az újságok. Az egyik brit márkaértékelő cég, a Brand Finance három évvel ezelőtt közel 70 millió dollárra becsülte a királyi család médiaipari bevételekhez való hozzájárulását. Ez a szám nem tűnik túl magasnak annak fényben, hogy az interjút több mint 60 országban sugározták és csaknem 50 millióan látták.

Bár jelenleg nem sok részletet tudni arról, miből tervez megélni az Egyesült Államokban a herceg és felesége, a Hollywoodban üzletelni tervező és celeb barátokkal körülvett pár nemcsak érzelmileg, de anyagilag is sokkal jobb helyzetben találhatja magát, mint azon családtagjaik, akik a monarchia kötelékében maradtak. Harry és Meghan nemrég kötött megállapodást Spotifyjal és a Netflixszel, ha ezeket és az ismertségüket jól kihasználják, akkor egymilliárd dolláros márkává fejlődhet saját brandjük - véli David Haigh, a Brand Finance vezérigazgatója.

A család tagjai egyébként a királyi család vagyonkezeléséért felelős Crown Estate bevételének negyedét kapják meg, a monarchiára elkülönített állami juttatásként (Sovereign Grant), míg a fennmaradó 75 százalék a kincstárba kerül. Az apanázst (legutóbb körülbelül 120 millió dollárt) nem a királyi család tagjainak magánbankszámlájára utalják.