Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ami nem törvényes, az nem demokratikus. A referendum egy epizód volt a függetlenség kikényszerítésére, amelyet kevesek akarnak és senkinek sem érdeke" - fogalmazott Mariano Rajoy.

Az a döntési jog, amelyet a katalán szeparatisták követelnek, nem létezik egyetlen demokratikus országban sem. Szavai szerint nincs egy ország sem a világon, amely akár legkisebb mértékben is komolyan vette volna az október 1-i népszavazást. A referendum nem állja ki az átláthatóság, semlegesség legelemibb próbáját sem.

"Senkinek sem tetszhet, ami október 1-én történt. Senki sem lehet boldog vagy elégedett" - jelentette ki, és hangsúlyozta, hogy egy illegális népszavazás semmilyen feltételezett eredménye nem lehet hivatkozás politikai döntés törvényesítésére.

Véleménye szerint Katalónia vezetői intézményi pozíciójukat használták arra, hogy "álnok" és "veszélyes" támadást intézzenek az intézmények, és ami a legrosszabb az állampolgárok együttélése ellen. A spanyol állam úgy lépett fel, ahogy bármelyik demokratikus állam tette volna.

Mint mondta, nincs lehetséges párbeszéd, sem közvetítés a demokratikus törvény és az "engedetlenség vagy az illegalitás" között. Beszélt arról, hogy ő maga mindig készen állt a párbeszédre, és a katalán kormány vezetőivel több megbeszélést folytatott mint bármelyi másik spanyolországi autonóm közösségével.

Az egyetlen megoldásnak a törvényes keretek közé való visszatérést tartja, hogy véget érjen a társadalmi feszültség és a gazdasági bizonytalanság.

A spanyol kormányfő maga kezdeményezte még október 1-én, az illegálisan megtartott katalán függetlenségi népszavazást követően, hogy a spanyol parlament pártjai vitassák meg a törvényhozásban az eseményeket.

Címlapkép: JAVIER SORIANO / AFP