"A stadionon belül nem szolgálnak fel alkoholt" - magyarázza Radha Stirling, a Detained in Dubai vezérigazgatója. A mérkőzések kezdete előtt 3 órával és a mérkőzések befejezése után 1 órán keresztül azonban a helyszínen kívül is lehet majd sört fogyasztani.

A katari labdarúgó-világbajnokság idején a futballszurkolók az alkoholtörvény csapdájába sétálhatnak bele, mert az alkoholfogyasztás miatt börtönbe kerülhetnek. Stirling figyelmeztet, hogy az alkohollal kapcsolatos szabályok nagyon zavarosak a legtöbb nyugati látogató számára az Öböl-országokban. "Sokan azt gondolják, ha betartják a szabályokat az alkohol megvásárlására és fogyasztására vonatkozóan, akkor minden rendben lesz. A törvény legveszélyesebb aspektusa azonban a részegséghez kapcsolódik. Katarban nem szabad nyilvánosan ittasnak lenni, és Katarban nincs törvényileg előírt véralkoholszint, amely meghatározná a részegséget. A törvény értelmében bárki, aki egyetlen sört iszik a mérkőzés előtt vagy után, abban a pillanatban, ahogy elhagyja a helyszínt, letartóztatásnak és büntetőeljárásnak van kitéve."

A világbajnokság szurkolói pedig nincsenek felkészülve az ilyen helyzetekből adódó veszélyekre.

A dohai világbajnokság a jogtalan őrizetbe vételek fekete péntekévé válhat

"A focivébére látogatók ki lesznek téve az Öböl két legkorruptabb és legszeszélyesebb országának brutális rendőri erőinek és visszás törvényeinek. A hatalmas sportesemények a legjobb körülmények között is kaotikusak, feszültek és féktelenek lehetnek, és a legtöbb országban, amely a világbajnokságnak otthont adott, a rendőrség és a lakosság fel van erre készülve - ez nem így van Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben" - mondja Stirling. Szerinte az Öböl-menti országok rendőrsége ellenséges és rosszul felkészült a sportesemények kaotikus jellegére. Hozzátette: "Borzasztóan aggódunk mindenki biztonságáért".

Katarban várhatóan több látogatót fogadnak a világbajnokság ideje alatt, mint amennyien egyébként 6 hónap alatt az országba látogatnának, a szurkolók "túlcsordulása" pedig várhatóan megtömi a szomszédos Egyesült Arab Emírségek szállodáit.

Nem csak az alkohol okozhat veszélyt

Katar bizonyos értelemben kevésbé aggódik a nemzetközi megítélése miatt. Az arab szomszédok és az emberi jogi szervezetek széleskörű kritikával illették őket a terrorizmus állítólagos támogatása és a migráns munkavállalókkal való bánásmódjuk miatt.
"Számos brit és külföldi állampolgár szembesült az emberi jogok megsértésével Katarban, és még mindig börtönben tartják őket olyan bűncselekmények miatt, amelyeket nem követtek el - mondja Stirling.
Az LMBT közösség tagjaitól már eddig is megtagadták a szobák kiadását a szállodákban, és ügyelniük kell arra, hogy szexuális orientációjukat elrejtsék. A homoszexualitás illegális, és a büntetések az egész Közel-Keleten súlyosak lehetnek.

"Ha a szurkolók a mérkőzés után átmennek az Emirátusokba, a határőrizeti szervek, valamint a katari és az emírségekbeli rendőrjárőrök is alaposan átvizsgálhatják őket; a vérükben lévő alkohol bármilyen nyomát látva őrizetbe vehetik. Mindkét ország több millió fontos bevételre tesz szert az alkoholtartalom megsértéséért kiszabott bírságokból, ezért teljesen elképzelhető, hogy a futballszurkolókat könnyű letartóztatások célpontjává teszik".

Börtönben köthetnek ki, mert az arab államban szándékosan homályosak az ivási szabályok - mondta Stirling.