Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként az illetékes belga ügyészség vádat emelt és előzetes letartóztatásba helyezte Marc Tarabella belga európai parlamenti képviselőt – írja az MTI.

Marc Tarabellát korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják.

Marc Tarabellát pénteken vette őrizetbe a belga rendőrség, miután a nap folyamán átkutatták az EP-képviselő egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes városában, ahol az 59 éves politikus a polgármester. Az őrizetbe vételre azt követen kerülhetett sor, hogy az EP múlt heti plenáris ülésén felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát.

Bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Eva Kaili és élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő már börtönben ülnek.

A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Pier Antonio Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Marc Tarabellának "a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért".

Marc Tarabella következetesen tagadja bűnösségét: állítása szerint soha nem kapott pénzt vagy ajándékokat szívességért cserébe.