Törökország és Görögország a dél-olasz Molise tartomány tengerparti üdülőhelyén, Campomarino Lidórn is tűzvész pusztít. Közben Kaliforniában a Dixie Fire, az állam történetének legsúlyosabb erdőtüze tombol – idézi a Sky News hírét az Infostart.

Az olasz üdülőhelyen több mint 400 embert evakuáltak. Olaszországban is vannak már halottak. Szicília szigetén holtan találtak egy 53 éves nőt és 34 éves unokaöccsét, akik a család olívafáit akarták megmenteni. A szigeten a hőmérséklet a héten elérheti a 45 fokot, hat hónapra rendkívüli állapotot hirdettek.

A törökországi tüzek legkevesebb 8 ember és állatok tömegeinek életét követelték az ország legnépszerűbb üdülőkörzeteiben.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűzinformációs-rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Európában sok politikus és aktivista a klímaváltozást okolja a példátlan számú erdőtűzért. A kontinensen kívül Amerikában és Szibériában is égnek az erdők. A hetek óta pusztító szibériai tüzekben például több mint 15 millió hektárnyi erdő égett le.

Az erdőtüzek megzavarták az Afrikába tartó gólyákat, amelyek egy része (nagy számú állat) eltévedt, megsérült vagy elpusztult - közölte egy helyi vadvédelmi szervezet. 

 Görögország, Észak-Macedónia, Albánia, Olaszország és Törökország összesen 14 tűzoltó repülőgépet, mintegy 1300 mentőautót, 3  helikoptert és 2500 járművet kap az Európai Uniótól a tüzek oltásához.

Az óceánon túl, a Kaliforniai Dixie Fire elpusztította a 19. századi aranyláz korából ismert Greenville városát, ahonnan 800 embert evakuáltak, mielőtt a tűz leradírozta volna a várost.

Jakutföldi erdőtüzek miatt tizenöt repülőjáratot tartóztattak fel hétfő reggel a szibériai Krasznojarszkban A tajgatűz füstje először szombaton borította el Krasznojarszkot. A NASA műholdfelvételei szerint az orosz Távol-Kelet erdőtüzeinek égéstermékei elérték az Északi-sarkot is, amire eddig nem volt példa.