A német GDP 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az április-júniusi időszakhoz képest, ami erős lassulás a második negyedéves 0,7 százalékos pluszhoz képest. A július-szeptemberi éves növekedés - az árváltozásokkal kiigazítva - 1,1 százalék volt - derült ki a szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Jó hír, hogy a vállalatok hangulata a vártnál határozottabban javult.

Az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexe 109,3 pontra ment fel novemberben az októberi 107,4 pontról. Az e havi mutató nem csupán az előző havinál jobb, hanem az elemzők kicsi javulást előre jelző várakozásánál is. Az eurózóna üzleti aktivitását jellemző beszerzési menedzserindexek már a hét közepén azt mutatták, hogy az övezet teljesítménye egyre jobban elszakad a Németországétól. Ezt a friss GDP-adat is megerősítette: az eurózóna 0,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, míg három hónappal korábban még 0,3 százalék volt a tempó.

Ez ijesztő

Ez nagyon ijesztő - fogalmaz Roger Nightingale, az RDN Associates tanácsadó cég közgazdásza látva a GDP-adatok romlását. Semmi sem változott az elmúlt öt-hat évben, szörnyű rendetlenség van Európában, és kijelenthetjük, hogy az eurózóna a katasztrófa felé tart - tette hozzá. A pénzügyi válság idején a falnak ment az USA gazdasága, amit követett e recesszió. Az európaiak kárörvendve szemlélték mindezt, mondván: az amerikaiak megkapták, amit megérdemeltek.

Arról beszéltek, hogy ez alig fogja érinteni Európát, ám brutálisan nagyot tévedtek, és ezért nagyon drágán fizetnek - fejtegette a szakértő. Miközben az amerikaiak rendet tettek a saját házuk táján, és valamennyire kilábaltak a válságból, az európaiak nem végezték el házi feladatukat, és nem igazán indultak el kifelé a gödörből. Ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy míg az amerikai nagybankok átmentek a csődön, és mára visszafizették a megmentésükre fordított állami milliárdok jó részét, az európai bankrendszer valós állapota - a könyveiket terhelő rossz hitelek mennyisége - még mindig homályban marad a befektetők előtt.

Az Európai Központi Bank (ECB) nemrégiben mérsékelte 0,5 százalékról 0,25 százalékra alapkamatát, ám elemzők szerint ez kevés lehet a gazdasági növekedés felgyorsítására. Nightingale szerint Mario Draghi, a bank elnöke nem tesz eleget az eurózóna gyengébb államainak kisegítése érdekében. Ha az egyszerű embereket kérdeznék a kormányok helyett az ECB-ről és bank vezetőjének munkájáról, akkor még lehangolóbb véleményt hallanának - véli az elemző.

Már a németek is kockázatosak

Nightingale nincs egyedül pesszimizmusával. Németország a politikai és gazdasági bizonytalanság veszélyével néz szembe - véli Volker Wieland, a német kancellár öttagú tanácsadó szervezetének, az úgynevezett bölcsek tanácsának egyik tagja. Hiába nőtt a GDP, a kockázatok nem változtak.

Ahogy a legtöbb megfigyelő, mi is növekedést várunk a jövő évre - fejtegette a CNBC-nek -, amit a magánbefektetések és a magánfogyasztás bővülése hajthat, ám a kormányalakítással összefüggő bizonytalanság, ami érinti a jövedelemadókat és az energiapolitikát is, máris visszafogja a beruházásokat. A lassan, tétován haladó konzervatív-szociáldemokrata koalíciós tárgyalások eredménye olyan kormányprogram lehet, amely visszacsinálná az elmúlt évtized néhány fontos reformját a munkaerőpiacon és a nyugdíjrendszerben. Kár lenne ezét a visszalépésért - véli a szakértő.