A kormányfő nyilatkozatát megelőzően két tartomány, Navarra és Aragón elnöke is jelezte: kérvényezik a központi kormánynál ezt a döntés, mert így az érintett térségek hozzájuthatnak a természeti katasztrófák okozta károk enyhítésére biztosított állami és európai uniós támogatásokhoz.

A természeti csapás eddig két emberéletet követelt. Egy 61 éves férfi holtestét az árvíz elsodorta autójában találták meg. Egy 49 éves nő pedig akkor vesztette életét, amikor földcsuszamlás miatt autójára ráomlott a saját házának egyik melléképülete - írja az MTI.

Az Európai Unió Kopernikusz nevű Föld-megfigyelési programjának műholdas adatai szerint már több mint kilencezer hektárnyi terület került víz alá spanyol földön. Nagyrészük termőföld, de számos közutat is járhatatlanná tettek az áradások.

A Navarrában található Tudela városát a hétvégén érte el az Ebro folyó árhulláma, helyenként másfél méteres magasságban elöntve utcákat, a víz épületekbe, üzlethelyiségekbe is befolyt. Több mint húsz embert evakuálni kellett.

Az árhullám várhatóan kedden érkezik meg Aragón tartomány fővárosába, Zaragozába, ahol az alacsonyan fekvő Alfocea kerület egyes részein élőket elővigyázatosságból már kitelepítették. A védekezésben a katonaság speciális egységei segédkeznek.

A rendkívül heves esőzések, valamint az enyhe idő hatására a hegyekben bekövetkezett olvadás miatt több folyó vízszintje megemelkedett Spanyolország északi vidékein, helyenként húsz éve nem látott mértékű áradásokat okozva.

Az árvíz Baszkföld, valamint Kasztília és León északi részét is érintette.