A hazai bányákban kitermelt szén magas ára és az energiaipar fokozatos átállása a fosszilis tüzelőanyagok használatáról a zöld energiára egyet jelent a lengyel széniparban az alkalmazottak számának zuhanásával - írja a Rzeczpospolita. Egy szakértő szerint, ha a termelés költségeit nem csökkentik, akkor drámai gyorsasággal zsugorodhat az ágazat.

Van olyan bánya például, ahol 400 embert bocsátanak el a termelési költségek csökkentése érdekében. Ez a bánya nemrégiben több mint 10 millió tonna szenet termelt, ám 2019-re már csupán 7 millió tonnát terveztek. Ez is túlzásnak bizonyulhat azonban, mert az erőművek a következő években csak 6,5 millió tonna szén átvételét tervezik tőlük.

A kilencvenes években úgy tűnt, hogy a bányászatnak Lengyelországban befellegzett, de hála az ágazat politikai lobbierejének - ennek részeként például látványos demonstrációkat szerveztek a kormányépületek előtt - az ágazat túlélte az ezredfordulót. Most azonban más a helyzet: miközben a világpiacon alacsony a szén ára, elkerülhetetlen a hőerőművek kiváltása a klímaváltozás miatt. Így a rosszabb minőségű barnaszén napjai is meg vannak számlálva.

Egy hadsereg sorsa

A feketekőszén-bányászatban 2018-as adatok szerint több mint 82 ezer munkás dolgozik, a barnaszénbányászatban nem egészen 9 ezer. Ez a 90 ezres hadsereg és a hozzájuk csatlakozó specialisták évi 60 millió tonna barnaszenet és 60 millió tonna kőszenet termelnek ki. Az ő sorsukat pecsételi meg, hogy a lengyel kőszén ára a bányától függően 391-835 zlotyig (105-224 dollár) terjed tonnánként, miközben az európai piacon 65 dollár körül mozog.

A hazai tüzelőanyag már lengyel erőműveknek is túl drága - szemben a nagyobb hőértékű és olcsóbb orosz importszénnel. Maguk a bányászok mérsékelten optimisták, bár úgy vélik valaminek meg kell maradnia a bányászatból. A bányák fele mindenképpen bezár. Az a bányász, aki most kezd el dolgozni, egy év után 2500-2600 zlotyt (185-195 ezer forint) keres, míg a Lidlben kereskedelmi dolgozóként 3500 zlotyt (263 ezer forint) vihetne haza.