Boris Johnson politikai össztűz alá került, miután kiszivárogtatott hírek szerint konzervatív parlamenti képviselők előtt azt mondta, hogy az úgynevezett devolution, azaz az Egyesült Királyság tagállamainak (Angliának, Észak-Írországnak, Skóciának és Walesnek) nagy önigazgatási önállóságot adó politikai reform, "katasztrofális" döntés volt - írta a BBC. Ehhez még hozzátette azt is, hogy munkáspárti elődje, Tony Blair legnagyobb hibája volt ez a közjogi átalakítás.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) és az ellenzéki Munkáspárt természetesen azonnal élesen bírálta a kormányfőt megjegyzéséért, ám a kormány illetékes minisztere, Robert Jenrick védelmébe vette. Szerinte főnöke támogatja a devolutiont, amivel szemben kifogása van az az, hogy Skóciában utat nyitott a szeparatista nacionalizmus megerősödése előtt, ami az SNP-ben találta meg a szervezeti kereteit. Johnson, aki szereti az Egyesült Királyságot, azt akarja, hogy az államszövetség egyben maradjon, amiért kész harcba szállni azokkal szemben, akik szét akarják szakítani.

Saját parlament

A devolutiont megvalósító jogszabályt 1999-ben fogadták el Blair kormányának irányítása alatt. Talán leglátványosabb eleme ennek, hogy a brit tagállamok saját törvényhozó testületet kaptak, így a skótok ma Edinburgh-ban ülhetnek saját parlamentjükben. A Downing Street szerint a munkáspárti kormányfő azzal követte el a nagy hibát, hogy nem látta előre a szeparatizmus megerősödését. A Konzervatív Párt korábbi Skóciáért felelős minisztere, Malcolm Rifkind szerint az SNP, amely 2007 óta van hatalmon Skóciában semmit sem csinált, csupán arra van rákattanva, hogy függetlenségi népszavazásokat írasson ki.

Ezzel arra célzott, hogy 2014 őszén volt egy ilyen referendum, amelyen meglehetősen nagy különbséggel győztek a kiválást elutasítók, ám az SNP fő politikai üzenete ma az, hogy a brexit utáni új helyzetben újra meg kell adni a skótoknak a kilépés lehetőségét az Egyesült Királyságból, mivel a 2016-os függetlenségi népszavazáson - szemben az angolokkal - túlnyomó többségük az EU-ban maradásra szavazott.

A megszólított párt elnöke, egyben Skócia első minisztere Nicola Sturgeon azzal reagált Johnson megjegyzésére, hogy amikor a tory politikusok a jövőben arról fognak beszélni, hogy nem akarják korlátozni a skót parlament befolyását, akkor majd emlékeztetni fogják őket a miniszterelnök véleményére. A munkáspárt illetékes árnyék minisztere kijelentette, hogy büszkék a devolutionra, és az utolsó csepp vérükig védelmezni fogják azt.

Jön a választás

Johnson megfigyelők szerint végletesen pontatlan fogalmazása különösen károsnak tűnik annak tükrében, hogy 2021 májusában helyi parlamenti választások lesznek Skóciában. Az edingburh-i testületben jelenleg az SNP a legnagyobb párt, 61 képviselővel, második helyen a Konzervatív Párt áll 31-gyel. Az SNP a függetlenségi népszavazás ígéretével fog kampányolni. A referendumhoz a londoni kormány hozzájárulására lenne szükség, amit Johnson mereven elutasít, ám ha az SNP ezzel az üzenettel tarol a szavazáson, akkor nehezebb lesz nemet mondani.

Egy dolog, hogy a politikai versenytársak bírálják egymást, amivel nincs semmi gond, ám azt állítani, hogy Skóciát a többször újraválasztott nacionalista vezetés több mint egy évtizede katasztrofálisan kormányozza, felér egy provokációval - derül ki Laura Kunessberg, a BBC belpolitikai szakírója megjegyzéséből. A skót toryknak van okuk aggódni amiatt, hogy Johnson nem száz százalékig van tisztában azzal, milyen a hangulat és milyenek a politikai erőviszonyok Skóciában.