Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt pénteken azt nyilatkozta Kim Dzsongun, észak-korea örökös uralkodója, hogy országa kész leállítani atomprogramját. Az elszigetelt ország az elmúlt években komoly eredményeket ért el a távolsági hordozórakéták és a nukleáris robbanófejek fejlesztésében. Szakértők emiatt azért aggódtak, hogy ballisztikus eszközeivel akár az Egyesült Államok vagy Európa egyes pontjaira is csapást mérhet.

Dzsongun ígérete, hogy bezárja a kísérleti rakétatelepét, nem is tűnik valódi felajánlásnak - vélik kínai szakértők a 444 összefoglaló cikke szerint -, mivel valószínűleg a telep megsemmisült. Októberben már írt arról a nemzetközi sajtó, hogy beomlott a Mantap-hegybe vájt alagútrendszer. Most pedig kínai kutatók közölték, hogy szeizmológiai adatok alapján a létesítmény használhatatlanná válhatott.

Mint beszámoltak róla, a nukleáris robbanások során hatalmas mennyiségű hő és energia szabadul fel. Az észak-koreai rezsim 2017. szeptember 3-án hajtotta végre legutóbbi - szám szerint hatodik - földfelszín alatti kísérleti robbantását, amelynek becsült ereje 100 kilotonna TNT-nek felelt meg és tízszer volt erősebb a korábbi tesztekhez felhasznált nukleáris eszközöknél. A szeptember 3-i kísérletet követő hetekben négy földrengés rázta meg az egyébként ilyen szempontból inaktív térséget. Szakértők már röviddel a tesztet követően úgy vélekedtek, hogy a kommunista állam északkeleti felében lévő telep instabillá vált - foglalja össze a 444 Tien Dongdong, Jao Csiaven és Ven Lianhszing kutatók által készített értekezést.

Az atomrobbantást nyolc és fél perccel követő első földmozgás a nukleáris teszt központja irányába történt helyszíni összeomlás volt, amelyet sorozatos földrengések követtek. Problémát jelenthet, hogy a radioaktív sugárzás kijuthat a területről és akár Kína felé is elindulhat a felhő. Ez akár háborúhoz is vezethet a két ország között.

A fotó forrása: AFP Photo/KCNA via KNS.