Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A U.S. Energy Information Administration (EIA) figyelmeztette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, hogy kénytelenek lesznek jövőre csökkenteni költségvetési kiadásaikat (különösen Venezuela, Irak és Ecuador, amelyek a többieknél nagyobb arányban finanszírozzák büdzséjüket az olajbevételekből) az alacsony olajárak, a világgazdaság bizonytalan növekedési kilátásai és az erős dollár miatt.

A hivatal számításai szerint a 2013-as 109, s az idénre várt 100 dollár után a Brent nyersolaj hordónkénti ára jövőre átlag 68 dollár lesz. (Az oroszok 80 dollárban reménykednek.)

Idén az előző évihez képest az OPEC tagok (a szankciókkal sújtott Irán nélkül) nettó nyeresége az olajeladásból valószínűleg 14 százalékkal lesz alacsonyabb, és mintegy 700 milliárd dollárt ér el, ez 2010 óta a legalacsonyabb. Jövőre azonban drámaira fordul a helyzet: profitjuk a 2013-as szinttől 46 százalékkal elmaradva csupán 446 milliárd dollárt fog kitenni.

Tavaly az OPEC teljes exportjának nyeresége 821 milliárd dollár volt, ebből Szaúd-Arábia 274 milliárd, Kuvait 92 milliárd, Irak 86 milliárd, Nigéria 84 milliárd és Venezuela 62 milliárd dollárral részesedett, a többin a hat kisebb tagország osztozott.