Putyin lánya, Katerina Vlagyimirovna Tihonova technológiai vezető, aki fontos szereplője az orosz védelmi iparnak, mellette pedig az orosz kormánynak is dolgozik. Másik lánya, Marija Vlagyimirovna Voroncova olyan kormány által finanszírozott programokat vezet, amelyek több milliárd dollárt kaptak a Kremltől a genetikai kutatásokra, és amelyeket Putyin személyesen felügyel - közölte az Egyesült Államok csütörtökön, amikor bejelentette a Kongresszus, hogy szankciókkal sújtják az orosz elnök újabb családtagjait, köztük két gyerekét.

”Okunk van feltételezni, hogy Putyin és számos cimborája, valamint az oligarchák elrejtik vagyonukat, mindezt olyan családtagok által, akik vagyonukat az amerikai pénzügyi rendszerben helyezik el, és a világ számos más részén is bankszámlát nyitottak” – mondta egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő a Reuters szerint.

Csütörtökön a Kreml azt állította, hogy értetlenül áll az amerikai döntés előtt, és a Putyin lányai elleni lépést az Oroszország elleni szélesebb körű nyugati paranoia részének minősítette.

Putyin vagyonának mértéke érzékeny téma Oroszországban. A Kreml tavaly tagadta, hogy ő lenne egy Fekete-tengeri pazar palota tulajdonosa, ahogyan azt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus állította egy videóban, amely hatalmas közönséget ért el a YouTube-on.

Más orosz kormánytagok családtagjai is a listán

A szerdán bejelentett szankciók Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lányát és feleségét is érintik. Az Egyesült Államok emellett megtiltotta az amerikaiaknak, hogy Oroszországban fektessenek be. Joe Biden elnök a lépéseket a bucsai mészárlással indokolta.

Oroszország tagadja, hogy szándékosan támadtak volna civileket, és azt állítja, hogy a Kijevtől északra fekvő Bucsában talált holttestekről készült képek nem valódiak, csak azért gyártotta le őket „a nyugati propaganda”, hogy igazolják a Moszkva elleni további szankciókat.

Az ukrajnai háborúról szóló folyamatosan frissülő tudósításunkat itt követheti.