Venezuela beiktatott, illetve önjelölt elnöke január óta próbálják kiütni egymást a nyeregből, miközben a lakosság menekül a súlyos gazdasági válságból lett humanitárius katasztrófa elől. A nemzetközi közösség nagyobb része az ellenzéket vezető házelnököt, Juan Guaidót támogatja Nicolas Maduróval szemben.

A Venezuelával szomszédos Kolumbia külügyminisztere szerint Chavez és az örökébe lépett Maduro rezsimjei egyértelműen elismerik azokat a terrorszervezeteket, amelyek bűntetteket követnek el Kolumbiában. Vagyis politikai formációként áttételesen kárt tesznek, vért ontanak az ő országában - adta hírül a Euronews.

QP | Quality Placement

A kolumbiai fegyveres erők főparancsnoka bejelentette szerdán, hogy készültségbe helyezték a hadsereget, mert venezuelai csapatok gyakorlatoznak a határ túloldalán. A venezuelai államfő, Nicolás Maduro eközben nemzetközi összeesküvést emleget, az ország fenyegetettségével magyarázza a kialakult helyzetet.

Különleges készültségben vannak, állandó megfigyelés alatt tartják a határsávot, és készek megvédeni azt - mondta a kolumbiai hadsereg főparancsnoka. De nagyon remélik, hogy erre nem lesz szükség, mert nem fenyegeti majd semmi Kolumbia biztonságát.

Az ellenzék vezére, Juan Guaidó többször is tárgyalt a környező államok vezetőivel, akik - ha csak lehet - elkerülnék a katonai beavatkozást. Az amerikai elnök viszont megüzente alelnökével, és maga is kijelentette, hogy "kész akár csapatokat is küldeni, hogy helyreállítsa a demokráciát Venezuelában".