Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mario Banozic horvát védelmi miniszter megerősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint robbanószerkezet is volt a csütörtökön, Zágrábban lezuhant drónon (a pilóta nélküli katonai gép lezuhanása nem okozott személyi sérülést, csak autókat rongált meg). Hasonlóképpen nyilatkozott a katonai rendőrség vezetője, Vlado Kovacevic is - írja a Népszava a horvát Vecernji list lapra hivatkozva.

Vizsgálatot követően megállapították, hogy bizonyos maradványokon robbanóanyag-elemek voltak. Banozic megerősítette, hogy a bomba felrobbant, de egyelőre nem tudni, mikor. "Most ennek az idejét próbáljuk meghatározni."

Megtaláltak egy fekete dobozt, ennek alapján várható a repülési adatok megállapítása. Ezt összehasonlítjuk a vizsgálat másik ágával, amelyen a NATO-tagokkal együtt dolgozunk, és rekonstruáljuk a drón útját – mondta Banozic.

Nem csak a drón, hanem a rajta lévő robbanószerkezet is szovjet gyártmányú volt. 

Banozic közölte, továbbra sem tudni, oroszoké vagy ukránoké volt-e a drón. Előzőleg a 24Sata című lap azt írta, hogy az ukrajnai Vinnyicából szállt fel, de kérdés, ukránok vagy oroszok lőtték-e fel.

Szerdán rendkívüli, miniszteri szintű NATO-ülést tartanak, ahol szó lesz arról is, hogy történt-e mulasztás a Románián és Magyarországon is átrepült, majd Horvátországban lezuhant drónnal kapcsolatban.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.