Az athéni Ethnos című újságban pénteken megjelent, legfrissebb közvélemény-kutatás szerint enyhe fölénybe kerültek a hét végi népszavazáson a hitelezők feltételeinek elfogadását támogatók az elutasítókkal szemben - idézte az eredményeket a Reuters. Az ALCO intézet korábbi vizsgálatában, amely a bankok bezárása előtt készült, még többen voltak a "nemmel" szavazók. A friss felmérés szerint 44,8 százalék az "igenre" és 43,4 százalék a 'nemre" voksolók aránya, miközben 11,8 százalék a határozatlanoké.

Eközben a vasárnapi népszavazást megelőző lázas kampány közepette durván elszólta magát Panosz Kammenosz hadügyminiszter, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a nacionalista Független Görögök elnöke. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök csütörtökön ellátogatott a védelmi tárcához, ahol Kammenosz kijelentette: a hadsereg az ország belső stabilitásának védelmezője.

Az ellenzék legnagyobb pártja, a jobbközép Új Demokrácia árnyék hadügyminisztere, Kosztasz Taszulasz igencsak idegesen reagált. Mint mondta, csak azt nem érti, hogy Ciprasz miért nem mentette fel a minisztert ott helyben. Görögországot 1967 és 1974 között katonai junta irányította, ezért az ahhoz hasonló kijelentések, amelyre a hadügyminiszter ragadtatta magát, igen rossz emlékeket idéznek fel a görögökben.

Katasztrófa

Az idegenforgalmi ágazat a tőkekorlátozások első négy napja alatt vészhelyzetbe került. A görög szigeteken, ahol a legtöbb külföldi turista nyaral, máris ellátási problémák vannak olyan alapvető élelmiszerekből, mint a hús, illetve az orvosságokból, mivel a helyi vállalkozások a külföldi átutalások korlátozása nem tudják kifizetni külföldi beszállítóikat.

A szállodák tulajdonosai rettentően aggódnak, hogy kifogynak bizonyos élelmiszerekből, illetve italokból. Szövetségük arra figyelmeztette az ország vezetését, hogy a hotelláncok bezárhatják egyes szállóikat. A turisztikai vállalkozások szervezete szerint az elmúlt napokban 240 ezer foglalást mondtak le a potenciális turisták, ami 30-40 százalékos visszaesésnek felel meg. Összességében úgy tűnik, hogy a rekordforgalmat hozó 2014-es szezon után az idei katasztrofálisnak bizonyulhat.

Görögország másik számottevő gazdasági ága, a hajózás szintén nagy csapást szenvedhet el: számos vállalat azon gondolkodik, hogy Ciprusra telepíti székhelyét. Az ágazat szakmai szervezete szerint néhány cég már meg is kereste a szigetország hatóságait, hogy a letelepedés feltételeiről, az adórendszerről és az adminisztrációról érdeklődjön. A kedvezőbb adókörnyezetnek köszönhetően már ma is görög tulajdonban van a ciprusi zászló alatt futó hajók 40 százaléka.

Totál káosz

Eközben tovább folytatódik a múlt szombaton ló halálában kiírt népszavazás körüli vita - sokan a túlságosan rövid idő és a zavaros kérdés miatt egyszerűn illegitimnek tartják a referendumot. A kormány szerint 20 millió euróba kerül a szavazás lebonyolítása, míg az ellenzék 120 milliót mond a pénzügyminisztérium 2011-es tanulmánya alapján - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Az emberek csak a bejelentett lakóhelyükön szavazhatnak. Ez a tőkekorlátozások miatt sokuknak lehetetlenné teszi a részvételt, ugyanis a napi 60 eurós készpénzfelvételi korlátozás miatt nem tudnak annyi pénzhez jutni, amennyire a hazautazásukhoz szükségük lenne. A nagy kapkodás miatt nincs lehetőségük arra sem, hogy levélben voksoljanak.

A szavazóknak egy félig-meddig elkészült, meglehetősen technikai jellegű szöveget tartalmazó dokumentumról elfogadásáról kellene dönteniük, amelyet hevenyészett módon fordítottak le görögre. Az utóbbiból hiányzik az egész referendum tétjét jelző kulcsszó: az adósság fenntarthatósága. Az eredeti irat szerint bizonyos feltételek mellett finanszírozható marad a görög államadósság, ám a görög változatból ez valahogy kimaradt.