Örményország és Azerbajdzsán egymást vádolta a november 7-én kirobbant tűzpárbajért a két ország vitatott határa mentén - derül ki a Moscow Times tudósításából. Mindez csak órákkal előzte meg, a két ország amerikai közvetítéssel tartandó béketárgyalásait. Néhány nappal korábban Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője látta vendégül Azerbajdzsán és Örményország első számú vezetőjét, hogy közvetítsen országaik vitájában.

A külügyminiszteri találkozón Washingtonban Ararat Mirzoyan örmény és Jeyhun Bayramov azerbajdzsáni külügyminiszter foglal helyet egy asztalnál amerikai kollégájuk Antony Blinken társaságában. Moszkva befolyása mérséklődött a kaukázusi régióban az Ukrajna ellen indított agresszió miatt, az űrt az USA igyekszik kitölteni.

A háttérben az lehet, hogy Oroszország bármelyik szomszédja gondolhatja, hogy hasonló támadás áldozata lehet, miután mindegyikükben jelentős orosz kisebbség él, akik Moszkva megítélése szerint "védelemre szorulhatnak".

Régi küzdelem

A jereváni kormány közleménye szerint az azeri erők nyitotta tüzet az örmény állásokra a két ország határának keleti szektorában. A tájékoztató szerint áldozatok nem voltak és a frontvonal stabil maradt. Az azerbajdzsáni védelmi tárca közleménye szerint az örmények nyitottak több helyen tüzet a katonáikra. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő nyugalomra szólította fel a feleket.

Örményország és Azerbajdzsán két háborút vívott az 1990-es években, illetve 2020-ban az utóbbi országban lévő örmények lakta Nagorno-Karabakh enklávé tartomány birtoklásáért. A másodikban 6500-an vesztették életüket, és az Örményországot és a területet összekötő folyosót azóta orosz békefenntartók biztosítják. Szeptemberben 280-an haltak meg a felek újabb lövöldözésében.