Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az nem újdonság, hogy a kávé jótékony hatással lehet az egészségre: összefüggésbe hozható a krónikus májbetegségektől kezdve bizonyos rákos megbetegedéseken át a demenciáig terjedő betegségek alacsonyabb kockázatával - írja a lap.

Most kínai kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik naponta mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak, akár cukorral édesítették, akár nem, hét év alatt alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kávét. Hasonló eredményeket találtak az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávé esetében is.

Az adatok több mint 500 ezer brit ember genetikai, életmódbeli és egészségügyi információin alapulnak.

Miután figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, az iskolai végzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás mértéke, a testtömegindex és az étrend, megállapították, hogy azoknál volt a legalacsonyabb a halálozás kockázata, akik cukrozatlan kávét fogyasztottak összevetve azokkal, akik egyáltalán nem ittak.

A legnagyobb csökkenést, 29 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázatot azoknál tapasztalták, akik napi 2,5 és 4,5 csésze között fogyasztottak.

A cukorral édesített kávé esetében is csökkent a halálozási kockázat, legalábbis azoknál, akik napi 1,5 és 3,5 csésze között fogyasztottak.

Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem professzora - aki nem vett részt a kutatásban - azzal árnyalta az eredményt, hogy a kávéfogyasztók általában jómódúbbak és egészségesebb életet élnek, mint a nem ivók. Így önmagában ez a tényező elég ahhoz, hogy tovább éljenek.

A konklúzió az, hogy a mérsékelt kávéivás semmiképpen sem ártalmas, de érdemes az italt cukor nélkül fogyasztani.