Kazahsztán számottevően emelte védelmi büdzséjét, világos jelét adva, hogy aggasztják szomszédja, Oroszország geopolitikai szándékai, amelyeknek eléggé nyersen adta jelét Ukrajnával szemben - írja a Wall Street Journal értesülésére hivatkozva a Moscow Times. Az amerikai üzleti lapnak egy kazah tisztviselő hívta fel a figyelmét a látványos változásra.

A közép-ázsiai ország 441 milliárd tengével (357 milliárd forint, másfél budapesti Puskás stadion ára) toldja meg katonai kiadásait, amivel másfélszeresére emeli a 2021-es védelmi keretösszeget. A többletből részben a katonai tartalékokat erősítik meg.

Nem szívesen látott segítő

Oroszország "békefenntartó" csapatokat küldött Kazahsztánba 2022 elején, amikor végeláthatatlannak látszó kormányellenes tüntetések kezdődtek főként a benzinár támogatásának visszafogása miatt, ám az ezt követően kirobbantott ukrajnai háború bonyolulttá tette a két szomszédos ország viszonyát.

Kazahsztán semleges álláspontot foglal el a háborúban, felajánlva segítségét Oroszországnak és Ukrajnának is. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő azonban a szentpétervári gazdasági fórumon orosz kollégája, Vlagyimir Putyin füle hallatára kijelentette, hogy országa nem ismeri el az ukrajnai Dombaszban létrejött oroszbarát bábállamokat. Ezek orosz ajkú lakosságának védelmére hivatkozva rontott rá az orosz hadsereg Ukrajnára.

Ütésváltás

Válaszul Moszkva környezetvédelmi okokra hivatkozva leállította a kazah olajexportot Novorosszijszk kikötőjén át, mire a kazah hatóságok azzal fenyegetőztek, hogy leállítják a nyugati termékek Kazahsztánon keresztül folyó bevitelét Oroszországba. Az orosz hatóságok ezt követően rájöttek, hogy még sincsenek környezeti problémák a kazah olajexport körül.

Moszkva nem fogja jó néven venni azt sem, hogy a kazah vezetés elkezdte erősíteni kapcsolatait Kínával, az USA-val és a NATO-tagállam Törökországgal. A WSJ-nek beszélő kazah informátor szerint Oroszország több közép-ázsiai szomszédánál is aggodalmak kelt, ahogy Oroszország geopolitikai státuszának erősítése érdekében rátámadt Ukrajnára.

Azt kérdezik: mi leszünk a következők?