Almaty város polgármesteri hivatalában tűz lángol, a közelben pedig lövések hallatszottak. Az interneten közzétett videókon a közeli ügyészi hivatal is égett – írja a Reuters.

A tüntetők látszólag áttörték a biztonsági erők kordonjait, annak ellenére, hogy utóbbiak gránátokat vetettek be, amelyek robbanásait az egész városközpontban hallani lehetett.

Kazahsztánban Kassim-Jomart Tokajev elnök szerdán elfogadta a kormány lemondását, egy nappal azután, hogy a rendőrség könnygázzal több száz tüntetőt űzött ki Almaty főteréről.

Szerdán a Reuters tudósítója szerint több ezer tüntető nyomult előre Almaty belvárosa felé, néhányan közülük egy nagy teherautón, miután a biztonsági erők nem tudták könnygázzal és villanógránátokkal szétoszlatni őket.

Az Atameken, Kazahsztán üzleti lobbicsoportja szerint bankok, üzletek és éttermeket értek támadások.

A városi egészségügyi hivatal szerint 190 ember fordult orvosi segítségért, köztük 137 rendőr. A városi hatóságok felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A belügyminisztérium közölte, hogy az éjszaka folyamán a déli városokban, Sümkentben és Tarazban is megtámadtak kormányzati épületeket, az összecsapásokban 95 rendőr megsebesült. A rendőrség több mint 200 embert vett őrizetbe.

Drága lett az üzemanyag

A tüntetések azután kezdődtek, hogy a kormány az év elején feloldotta a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését. Sok kazah állampolgár állította át autóját PB-gázüzeműre, mivel az olcsóbb.

A kormány szerint a szabályozott ár veszteséget okoz a termelőknek, ezért liberalizálni kell. Az elnök szerint a kormány hibázott a lépéssel.

A kabinet megbízott tagjaihoz szólva Tokajev utasította őket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza az LPG árszabályozását, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más "társadalmilag fontos" fogyasztási cikkekre.

Utasította továbbá a kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi díjak befagyasztását, valamint a szegény családok lakbérének támogatását.

Elmondta, hogy a helyzet javul a tüntetések sújtotta városokban és településeken, köztük Almatiban és a környező tartományban, ahol a hatóságok szükségállapotot hirdettek.

A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő nyugati Mangistau tartományban, miután az LPG ára több mint kétszeresére emelkedett a plafonok feloldását követően.