A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 787 ezer volt a január 2-ával zárult héten, ami 3 ezerrel marad el az egy héttel korábbi 790 ezertől. Elemzők mérsékelt emelkedést, 800 ezres számot vártak - írja az MTI.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 18 ezer 750-nel, 818 ezer 750-re csúszott le a múlt héten. Egy évvel korábban még 219 ezer 750-en állt a mozgóátlag.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a december 26-ával végződött héten 126 ezerrel, 5 millió 72 ezerre süllyedt. Elemzők gyengébb adatra, 5,2 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 177 ezer 250-nel, 5 millió 274 ezer 750-re esett. Ez még mindig háromszorosa az egy évvel korábbi 1,73 milliós számnak.

A munkanélküli segélykérelmek magas száma más egyéb adatokkal együtt azt sugallja, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét visszavetik a vállalkozások működését akadályozó szigorú járványellenes intézkedések, valamint a fogyasztói kiadások csökkenése. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának december közepi üléséről készült, szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből az olvasható ki, hogy a monetáris politikai döntéshozók várakozásai szerint az új koronavírussal fertőzöttek számának emelkedése "különösen nagy kihívást jelent a munkaerőpiac számára a következő hónapokban".

Az eddigi stimulus kevés

Az Egyesült Államokban tombol a koronavírus-járvány, az igazoltan megfertőződött emberek száma már átlépte a 21 milliót, a halottaké pedig a 325 ezret.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és a járvány újabb hullámának gyors terjedésével meredeken lassult a gazdasági növekedés a negyedik negyedévben. A kongresszus csak december végén hagyta jóvá az újabb, nagyjából 900 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagot, amelynek részeként március 14-ig meghosszabbították a munkanélkülieknek járó heti segély 300 dollárral való megtoldását.

A helyzet romlását mutatja, hogy decemberben nyolc hónap után először nem emelkedett, hanem csökkent - 123 ezerrel - a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma.

Az előző évinél 9,49 millióval kevesebb foglalkoztatottal zárta 2020-at az amerikai gazdaság. Május óta 12,5 millió állást sikerült visszaállítani, ami valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában, márciusban és áprilisban felszámolt 22,2 millió munkahelynek.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben már 33,4 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző intézkedéseinek köszönhetően.