Az orosz főváros átvészelt egy teljes hónapot napsütés nélkül, azaz pontosabban annyi napsütéssel, amennyit még jelentéktelennek sem nevezhetünk - derült ki a Moscow Times cikkéből. Ha összeadjuk azokat az időszakokat, amikor egy-egy pillanatra előbukkant a felhők mögül a nap, akkor azt kapjuk, hogy összesen hat, azaz 6 percnyi napsütést jutott az orosz főváros lakóinak.

Ezt talán azért nem kifogásolják, mert a világnak ezen a táján a december egyébként sem kényezteti el napsütéssel az embereket. A Meteonovoszty meteorológiai intézet statisztikája szerint Moszkvában sok év átlagában mindössze 18 óra zavartalan napfény jön össze az év utolsó hónapjában. Az intézet munkatársainak értékelése szerint 2017 végén úgy döntött a nap, hogy egyáltalán nem mosolyok le a moszkvaiakra.

QP | Quality Placement

Az enyhe idő ára

Ezenfelül azt is megállapították, hogy a meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta az elmúlt december volt a legsötétebb hónap Oroszországban. Roman Vilfand, az állami meteorológiai intézet vezetője szintén rendkívülinek tartja ezt a helyzetet. Szerinte a jelenség hátterében azok a ciklonok voltak, amelyek folyamatosan felhőket szállítottak az orosz főváros fölé.

Ezeknek volt köszönhető, hogy a moszkvaiak kifejezetten enyhe hónapot tudhatnak maguk mögött: az átlaghőmérséklet 5,8 Celsius-fokkal volt az sokéves szint felett. A napfénymentesség rekordját egyébként eddig 2000 decembere tartotta, amikor összesen mindössze három óra napsütést élvezhettek Moszkva lakói.

A nyitókép forrása: Stocksnap.io