A katowicei klímavédelmi konferencia első napján Andrzej Duda lengyel államfő azt állította, hogy Lengyelországnak 200 évre elegendő szénkészlete van. A szakemberek mást mondanak, szerintük a tartalék sokkal hamarabb elfogy. Akárhogy is van, Duda elnök megígérte, hogy amíg ő az államfő, nem engedi megölni a lengyel bányászatot - írja a TOK FM rádió internetes portálja.

Mennyi a széntartalékunk? Ez teljesen másodlagos kérdés, mert így is, úgy is az ukrajnai Donbaszból importálunk szenet - reagált az államfő szavaira a rádiónak nyilatkozva Marcin Korolec, volt környezetvédelmi miniszter. Más szóval ma a lengyel energetika jelentős része az importtól függ, ráadásul az oroszbarát szeparatisták uralma alatt lévő Donbaszban orosz támogatással bányásszak a fekete energiahordozót.

Ezt a fajta szomszédi szolidaritást egyáltalán nem értem - mondta a volt miniszter. Szavai szerint a költségek őrületesen magasak, az unió egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályai miatt a szén elégetésére alapuló áramtermelés elveszti versenyképességét.

Politikai döntés

A volt miniszter szerint a kormánynak ötlete sincs, hogyan biztosítsák az ország ellátását elektromos energiával. Ha ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a szénre alapuljon, akkor azt külföldről kell behozni, Németországból, Fehéroroszországból, Svédországból. Ugyanakkor ha ez drága, az az egész lengyel gazdaság versenyképességét rontja. Tavaly 400 millió zlotyért vettek szenet a lengyelek. Ilyen sokat rég nem importáltak.

Véleménye szerint a legnagyobb átok, hogy a energiaipar cégei állami tulajdonban vannak, így sorsuk nem üzleti, hanem politikai döntésektől függ. A szénbányászat Lengyelországban közvetlenül 80 ezer embernek, közvetve további 400 ezernek ad munkát - derül ki szakszervezeti adatokból. Az érdekvédők tapasztalatai szerint ha bezárnak egy bányát, akkor az ott dolgozók nagyon nehezen tudnak máshol elhelyezkedni.