Az amerikai értékpapírpiacok jól fognak muzsikálni 2012-ben, mivel az USA gazdasága recesszió nélkül megússza a következő évet - az európai adósságválság csak némi szembe szélként fogja fékezni előrehaladását. Ez volt a konklúziója a Reuters idei Investment Outlook Summit befektetői konferenciájának. Az elmúlt időszakban képesek voltunk elkülöníteni az Újvilág gazdasági tevékenységét az öreg kontinensétől, nem tudom, hogyan csináltuk, de megcsináltuk - fejtegette egyik résztvevő.

A legutóbbi makroadatok és más gazdasági jelzőszámok alapján úgy látszik, hogy az európai országok egyre nagyobb körére vetül a recesszió árnyéka, míg az USA indexei erősek és emelkedőben vannak. Ennek alapján a konferencián lényegében egyetértés mutatkozott abban, hogy az recesszió esélye az Egyesült Államokban gyakorlatilag nulla.

Európa a stagnálásnak megfelelő 0,5-1,0 százalékos GDP-növekedésre számíthat jövőre, míg az USA-ban a következő öt év átlagában 2,5 százalékos tempót vár David Joy, az Ameriprise Financial befektető cég piaci stratégája. Ez kevés a munkanélküliség számottevő csökkentéséhez, ugyanakkor messze van a "W" alakú recessziótól is, amit sokan jósoltak a 2008-as pénzügyi válság idején.

Egy bankválság azért beüthet

Nagyobb gondot jelentene az európai recessziónál egy bankválság kirobbanása, amelyet likviditási vákuum követne - teszi hozzá a szakértő. Kenneth Fisher milliárdos befektető azonban még ezt sem tartja igazi veszélynek, ehelyett arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban túl nagy hangsúlyt kaptak a negatív jelenségek, ami elfedi, hogy a világgazdaság sokkal jobb állapotban van, mint azt feltételezik. Szerinte "nagyon szép kis év lesz" 2012.

Joy szerint az Egyesült Államok viszonylag kevés sérüléssel túljutott az adósságplafon emeléséről folytatott augusztusi vita okozta traumán. Akkor nem látszott, hogyan reagál majd a társadalom arra, hogy a korlát emelése nélkül fizetésképtelenné válhatott volna a kormány, mert nem tudott volna további hiteleket felvenni. Mostanra azonban az emberek rájöttek, hogy a dolgok folynak tovább a maguk medrében, és elkezdtek költekezni.

Rózsaszín mezőkön mosolygó befektetők

Joy mindennek alapján egyetért Fisherrel abban, hogy a helyzet jobb annál, amit az emberek gondolnak. Tom Sowanick, az OmniVest LLC befektetési társaság szakértője szerint tőzsdék nem árazták be az amerikai vállalati profitokat, "szinte mindenki megpróbálja elhalványítani a részvényrallyt". Az autóeladások és a foglalkoztatás javult az egy évvel ezelőttihez képest, a lakáspiac ugyan még mindig gyenge, de messze nem mutat olyan tragikus képet, mint az ingatlanpiaci buborék kipukkadása előtt.

A Bush-adminisztráció idején, az ezredforduló után hozott adókedvezmények meghosszabbítása 2010-ben és a Fed monetáris enyhítése szép csöndben hátszelet fújnak az amerikai gazdaságnak, és javítják a jövő évi kilátásokat - teszi hozzá. Szerinte az S&P-500 tőzsdeindex, amely hétfőn 1257,08 ponton zárt, az év végére jó eséllyel 1365 pontig erősödhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!