Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Európai Bizottság által készített, az eurózóna menedzser és fogyasztói várakozásait magába foglaló bizalmi indexe 101,3 pontra emelkedett júniusban a májusi 99 pontról - írja a Bloomberg. Az elemzőket is meglepte az adat, korábban 99,1 pontot vártak.

A bizottság által publikált többi mutató is javult: a fogyasztói bizalom mínusz 14 pontra emelkedett júliusban az előző havi mínusz 17-hez képest, az ipari index két ponttal, -4 pontra emelkedett és a szolgáltatások mutatója is két ponttal, plusz 6-ra emelkedett.

Az adatok láttán az elemzői vélemények is optimistábbak lettek: a Görögországgal kezdődött adósságválság mintha kezdene homályba veszi és a kellemes meglepetéseket hozó vállalati gyorsjelentések kerültek a piaci szereplők fókuszába. Most már többen vélik úgy, hogy az öreg kontinens gazdasága jó eséllyel megmarad a növekedési pályán és a kockázatok is elhanyagolhatóak jelenleg.

A gyengébb euró ráadásul segíti a külpiacokra termelőket, amit alá is támaszt a kapacitások kihasználtsága: 77,4 százalékra nőtt a harmadik negyedévben az előző három hónap 75,5 százalékos értékéhez képest - ez 2008 utolsó negyedéve óta a legmagasabb kihasználtság. A feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok exportvárakozásait mérő index -25 pontról -22 pontra emelkedett és a foglalkoztatási várakozásokat megtestesítő mutató is emelkedett.