A kínai jegybank szombaton azt közölte, hogy a bankok 1,270 ezer milliárd jüan (193,05 milliárd dollár, 1 jüan 39,57 forint) új hitelt folyósítottak a múlt hónapban. Ez meghaladta az augusztusi 1,090 ezer milliárd jüant, és ugyancsak felülmúlta a szakértők által várt 1,1 ezer milliárd jüant.

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 734,9 milliárd jüanra emelkedett az augusztusi 663,5 milliárd jüanról.

A múlt hónapban a lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 58 százalékra mérséklődött az augusztusi 61 százalékról. (Új módszerrel próbálkozik Kína.)

Az augusztusi után a szeptemberi adat is kellemetlen meglepetés a jegybanknak, miután a központi bank és a kormány számos agresszív intézkedést hozott azzal a céllal, hogy megfékezze az elmúlt években gyorsan bővülő hitelezést, ami már-már a kínai pénzügyi stabilitást veszélyezteti, de úgy tűnik, mindez kevés volt.

A kínai bankok tavaly rekordértékű, 12,65 ezer milliárd jüan új hitelt nyújtottak. Ezen belül tavaly 4,8 ezer milliárd jüan értékben adtak ki új jelzáloghitelt magánszemélyeknek, ami éves szinten 35 százalékos növekedés. Ezzel kapcsolatban a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábban úgy fogalmazott, hogy a jelzáloghitel-állomány növekedése további kockázatokat jelent a bankszektor számra.