Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok gazdasága 1 százalékkal zsugorodott évesített negyedéves alapon, ami a legnagyobb visszaesésnek számít az elmúlt három évben. Az első becslés 0,1 százalékos növekedésről szólt, amely után a mostani, második felülvizsgálatra a piac már 0,5 százalékos zsugorodást várt. Ehhez képest az amerikai kereskedelmi minisztérium  legfrissebb közlésében 1,0 százalékos esést mutatott ki.

A visszaesés legfőbb oka a rendkívül zord tél, így a vártnál sokkal rosszabb adathoz legnagyobb mértékben a vártnál sokkal alacsonyabb beruházási komponens járult hozzá. Az üzleti szféra építkezéssel kapcsolatos beruházásai például 7,5 százalékkal estek vissza, de a lakossági beruházás is 5 százalékkal zuhant.

Az üzleti készletek (ami pozitív komponens a GDP-ben) az előzetesen jelentett 87,4 milliárd dollárról 49 milliárdra változott a felülvizsgálat során. Az ország exportbevétele emellett 6 százalékkal csökkent, míg az import 0,7 százalékkal bővült a legfrissebb adatok szerint. Tehát a nettó export még többet vett el a GDP-ből, mint azt korábban gondoltuk. A GDP felhasználási oldalán rendkívül nagy súlyt betöltő fogyasztás viszont 3,1 százalékkal emelkedett, ami hajszálnyival még jobb is, mint az előzetes szám.

A személyes fogyasztások árindexe (PCE) már nem változott érdemben az előzetes közléshez képest, és továbbra is 1,4 százalékos éves drágulást mutat.

A munkaerő-piaci adatok jobbak lettek

Szintén fél háromkor tettek közzé friss munkaerő-piaci adatokat, amelyek viszont kellemes meglepetéssel szolgáltak, ugyanis váratlanul 27 ezer fővel 300 ezer főre esett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten - közölte a munkaügyi tárca. A heti nagyobb ingadozásokat kisimító négyhetes mozgóátlag 11 ezer 250 fővel 311 ezer 500 főre mérséklődött, amire 2007 augusztusa óta nem volt példa.

Szintén 7 éves mélypontra, 17 ezer fővel 2 millió 630 ezer főre csökkent a tartósan munkanélküli segélyből élők állománya, amely adatok így együtt az amerikai munkaerőpiac egyértelmű erősödését jelzik. Ezt támasztja alá az is, hogy a munkaügyi tárca most nem jelölt meg semmilyen olyan speciális (pl. időjárás, naptárhatási) okot, ami érdemben befolyásolta volna a friss adatokat.

Az adatok nem váltottak ki heves piaci reakciókat, a dollár erősödött az euróval szemben az adatközlést követően, de az elmozdulás rendkívül csekély volt, a Wall Street-i indexek a nyitást követően emelkedéssel indítottak.